Eettafels

  • Woon
  • september 7, 2020
  • Comments Off
eettafel

Als je een nieuwe tafel nodig hebt of toe bent aan verandering, let je wellicht eerst op de plek waar het meubel moet komen te staan. Formaat is hierbij essentieel, want een te grote eettafel is onhandig en maakt de ruimte kleiner en een te kleine tafel zal ook niet naar tevredenheid staan. Maar er zijn meer dingen waarop je kunt letten als je een nieuwe eettafel zoekt, zoals het materiaal en de uitstraling ervan.

Scandinavische gezelligheid of stoere bink

Het is fijn als je een eettafel waaraan iedereen plezierig zit en die de uitstraling heeft die past bij jouw smaak, stijl en interieur. Wanneer je keuze valt op een tafel gemaakt van massief hout, kun je je oriënteren op de mogelijkheden die een meubelmakerij biedt. Wil je bijvoorbeeld een dik blad waarbij je met je vingers de houtnerven voelt en dat die gezellige, Scandinavische uitstraling heeft? Kies dan een doorleefd blad van 4 cm dik, laat het hout kleuren met een lichte beits en de meubelmaker lakt het voor je af zodat je het makkelijk schoon kunt houden. Als je juist houdt van een strak, modern interieur kun je kiezen voor een glad blad, bijvoorbeeld gekleurd met een donkere beits, zodat de tafel stoer en robuust aandoet. Je kunt de hoeken van de tafel rond laten schuren of juist zo hoekig mogelijk laten, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

Keuzes, ideeën en trends

Je krijgt nog veel meer opties bij een meubelmaker, want een op maat gemaakte eettafel kun je zelf naar hartenwens samenstellen. Wil je laden in je tafel? Heb je een specifieke wens wat betreft de hoogte van je tafel? Een meubelmaker kan je adviseren als je bijvoorbeeld heel lang bent of juist kleiner dan gemiddeld, zodat je een tafel krijgt die aangepast is op jouw lengte voor de juiste zithoogte. Een andere keuze die je moet maken bij een meubelmakerij is de soort poot die onder je tafel komt. Ga je voor rechte tafelpoten, slanke tapse poten of juist gedraaide poten? Kies wat je mooi vindt en hou je bestaande interieur in gedachten. Wil je dat de stijl van de poten naadloos aansluit bij alles wat je al hebt, of vind je juist een twist in je interieur wel spannend? Je kunt er voor kiezen om de tafelpoten en het blad in dezelfde kleur te laten beitsen, maar wat ook een blijvende trend is, is om het onderstel (alles wat zich onder het blad bevindt) te laten schilderen in een kleur. Hiermee kun je zelfs eenheid creëren met je bestaande meubelen, want een eettafel met een wit geschilderd onderstel past prima in een kamer waar al een wit geschilderd meubel staat. Een botanische look krijgt het meubel met een gewaagde groene kleur en een moderne roze tint combineert fantastisch met de goudtrend van dit moment. Is dat allemaal iets te avontuurlijk? Zwart, wit en antraciet zijn zeer goede opties om een moderne, landelijke of klassieke stijl te creëren. Ook is het altijd mogelijk om het onderstel op een later moment weer over te schilderen in een andere kleur en zo kun je dus ook altijd mee blijven gaan met alle trends. 

Liefde voor het leven

Als je nu denkt: dat is wel heel veel om over na te denken, dat is het ook. Maar een eettafel gemaakt door een meubelmaker gaat je leven lang mee. Het is een hele goede investering in jezelf en als het meubel naar hartenwens is samengesteld, blijf je er altijd verliefd op. Een eettafel mag een pronkstuk zijn. En bovendien gebruiken de meeste mensen het meubel niet alleen om aan te eten maar ook om aan te koffiedrinken, borrelen, knutselen, spelen, werken en tal van andere zaken waarbij een sterke tafel en een goede zithouding gewenst zijn.    

Previous «
Next »