Is jouw huis brandveilig?

  • Woon
  • augustus 30, 2018
  • Comments Off

Het filter van een wasdroger, te veel aan elkaar gekoppelde stekkerdozen en kortsluiting in een koffiemachine. Wat hebben ze gemeen? Ze kunnen alle drie een grote brand veroorzaken. Terwijl veel mensen denken dat een woningbrand hen niet zal overkomen, komen er jaarlijks toch duizenden meldingen binnen bij de Nederlandse brandweer. Goede brandbeveiliging is voor veel woning- en pandeigenaren daarom heel belangrijk. Wat kun je zelf doen om een pand brandveiliger te maken? Je leest het hier.

Wees alert in de keuken

De meeste woningbranden ontstaan in de keuken. Meestal in een pan of op het fornuis, je hoeft maar even niet op te letten en het is al te laat. Een vlam in de pan ontstaat sneller dan je denkt. Gebruik een kookwekker, zodat je de pan op het vuur niet vergeet. Houd daarnaast het fornuis vrij van brandbare spullen. Zorg bijvoorbeeld dat de pannen aan de buitenkant vrij van vet en vuil zijn.

Plaats een brandmeldinstallatie

Bij brand telt elke seconde. Zorg daarom voor rookmelders in huis zodat je tijdig wordt gewaarschuwd bij een beginnende brand. Rookmelders maken, voornamelijk in het geval van (grotere) bedrijfspanden, vaak onderdeel uit van een complete brandmeldinstallatie. Of het nu gaat om een woonhuis of bedrijfspand, een klein brandje kan zich in korte tijd ontwikkelen tot een uitslaande brand. Een brandmeldinstallatie is dus van levensbelang!

Houd apparaten stofvrij

Ook elektrische apparaten zijn vaak de oorzaak van een woningbrand. Ze worden bij gebruik warm en trekken hierdoor stof aan. Als de warmte niet weg kan, raken de apparaten oververhit en is een kleine brand een logisch gevolg. Schoonhouden dus. Denk hierbij aan computers, magnetrons en (vooral ook) je wasmachine- en droger. Extra tip: zet apparaten uit als je ze niet gebruikt! Een televisie op stand-by blijft warm en dit kan in combinatie met stof brand veroorzaken.

Ga veilig om met stekkerdozen

Elektrische apparaten sluit je aan op een stopcontact. Maar wat doe je als je meer elektrische apparaten dan stopcontacten hebt? Een stekkerdoos biedt de uitkomst, mits je ze op een veilige manier gebruikt. Check voordat je ze aansluit eerst hoeveel Watt de apparaten verbruiken en dat dit niet hoger is dan de stekkerdoos aan kan.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Overweeg daarom de bovengenoemde punten en verklein zo de kans op een brand in jouw pand. Zo wordt de schade aan mensen, dier, materiaal, milieu of iets anders dierbaars beperkt.

Previous «
Next »