• Homepage
  • >
  • Wonen
  • >
  • Ruim wonen in een kleine woning: hoe creëer je ruimte?

Ruim wonen in een kleine woning: hoe creëer je ruimte?

  • Woon
  • april 20, 2018
  • Comments Off

Sommigen hebben geen keuze en anderen kiezen er bewust voor. Locatie wint het van oppervlakte, of je vindt ruim wonen gewoon niet meer nodig. Kleine woningen hebben zo hun eigen voordelen. Het is onder andere voordeliger, het is minder werk en het is milieuvriendelijk. Kleiner wonen vraagt om een slimme inrichting. Er spelen verschillende facetten mee als je je kamer groter wilt laten ogen en ruimte wilt creëren. In deze blog gaan we wat handige tips en tricks bespreken voor kleiner wonen!

Lichte kleuren
Licht is een belangrijke factor in een woonruimte. Lichte kleuren zullen je kamer al snel een stuk groter laten ogen dan donkere kleuren. Lichte kleuren weerkaatsen namelijk het licht en donkere kleuren absorberen. Donkere kleuren maken daarentegen een kamer al snel wat knusser en sfeervoller.  Voor een kleine woonruimte zijn lichte kleuren dus erg geschikt om een ruimte optisch groter te laten lijken. Je hoeft hiervoor niet alleen wit te gebruiken, maar ook zachte kleuren werken om een ruimte groter te laten ogen. Denk aan kleuren als wit, crème, lichtgrijs en andere naturel kleuren. Wanneer je dit te saai vindt voor je woning kun je ook kiezen voor een accentmuur, maar zorg dat dit niet overheerst in je woning. Tips om je huis te verven geven je hier.

Meubels voor een kleine woning
Wanneer je op meubeljacht gaat voor een kleine kamer heb je ook al snel de neiging kleinere meubelstukken te kopen. Echter kun je dit beter niet doen en kiezen voor grotere meubelstukken. Voornamelijk wanneer je veel zitruimte wilt creëren is een hoekbank ideaal!
Bij het uitkiezen van meubelstukken kun je het beste massieve meubelstukken vermijden en kiezen voor meubels op pootjes . Dit zal de ruimte een stuk luchtiger laten ogen.
Een andere manier om ruimte te besparen is kiezen voor multifunctionele meubels. Denk bijvoorbeeld aan een slaapbank, een poef met opbergruimte of een eettafel die je kunt uitschuiven. Voor inspiratie kun je dit artikel lezen.

Ook doorzichtige meubels kunnen een ruimtelijk gevoel creëren. Denk hierbij aan doorzichtige bijzettafeltjes.

Opbergruimte
Vaak is er in een kleine woonruimte niet veel plek voor kasten. Probeer de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten! Inbouwkasten zijn hiervoor ideaal. Heb je meerdere verdiepingen in huis? Maak dan een kast onder je trap. En ga voor een hoger bed met lades eronder. Probeer je ruimte goed te benutten!

Ook kun je de hoogte van je kamer gebruiken. Zo kun je boven je bank nog gebruik maken van wandplanken. Probeer de kleuren wel zo licht mogelijk te houden, zodat het geheel niet te massief wordt.

Less is more
Ben voorzichtig met de accessoires. Je wilt het niet te druk maken.
Spiegels zijn een goede accessoires als je meer ruimte wilt creëren. Probeer ze zo te hangen dat je blik door het raam gaat. Het is beter een grote spiegel in je kamer te hebben dan meerder kleine spiegel, wat rommeliger over kan komen.

Ook schilderijen kunnen veel doen om je ruimte optisch groter te laten lijken. Je hoeft hier niet te kiezen voor een klein schilderij, maar een groot schilderij kan de ruimte gevoelsmatig groter laten overkomen. In onderstaande afbeelding is bijvoorbeeld een schilderij te zien dat lichte kleuren bevat en de diepte in gaat, wat goed doet aan de ruimte.

schilderij-kleine-woning

Veel succes met het inrichten van je woning!

Previous «
Next »