Spelen met lichtinval in huis

  • Woon
  • mei 6, 2018
  • Comments Off

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat natuurlijk licht de belangrijkste eigenschap is waarnaar mensen op zoek zijn bij het kopen van een nieuwe woning. Natuurlijk licht kan een huis lichter en helderder maken en het gevoel van meer ruimte geven. Als je jouw huis wilt laten stralen met natuurlijk licht, zijn jaloezieën een van de toptips om je huis om te toveren in een geweldige plek.

Renoveren met natuurlijk licht

Het maximaliseren van natuurlijk licht in een huis is een slimme en soms goedkope renovatie. Huizen die donker en saai zijn, kunnen het energieniveau en de productiviteit verlagen. Bovendien zijn donkere kamers niet echt uitnodigende plaatsen om in te vertoeven als gezin of bij een feestje.

Spelen met daglicht

Zware gordijnen kunnen worden vervangen door rolgordijnen. Doorschijnende tinten zullen licht in de kamer toelaten zonder afbreuk te doen aan je privacy. Ze ogen mooi en nuttig, maar ze zijn niet het eerste dat opvalt in een kamer. Jaloezieën zijn de beste instrumenten om te spelen met daglicht (daylighting). Deze techniek zorgt niet alleen voor een warme en gastvrije sfeer in elke kamer, maar heeft ook voordelen voor de gezondheid en energie-efficiëntie. Daarnaast geeft daglicht elk moment van de dag een andere kijk op jouw interieur.

De trend daylighting

Je kunt niet veel doen aan de manier waarop je bestaande huis eruit ziet, tenzij je een volledige verbouwing ziet zitten. Wetende hoe natuurlijk licht gedurende de dag en het hele jaar door verandert, kun je het daglicht in je huis doeltreffend regelen. Wat uiteraard veel minder zal kosten dan een verbouwing! Hieronder een paar eenvoudige manieren om daglicht uit te nodigen in je huis:

  • Houd tijdens de winter je gordijnen en jaloezieën overdag open om het zonlicht binnen te laten dat door je ramen stroomt. Dit is gratis zonnewarmte die jouw energierekening zal verlagen.
  • In de zomer wil je uiteraard overdag je ramen afschermen om te voorkomen dat direct zonlicht je huis oververhit. Als de nacht valt, open dan al je ramen om frisse lucht binnen te laten. Dit zal ook helpen om je huis overdag koel te houden.
  • Heb je plannen om een nieuw huis te bouwen, overweeg daglicht als onderdeel van je volledig huisontwerp. Wanneer je met jouw architect praat, moet je je afvragen hoe jouw huis zal worden beïnvloed door overtollige warmte of licht van buitenaf. Jouw architect kan het ontwerp zo plannen dat de plaatsing van je ramen je de best mogelijke energie-efficiëntie geeft.
Previous «
Next »