Met deze tips houd je jouw matras brandschoon

  • Woon
  • september 29, 2017
  • Comments Off

Slapen doen we allemaal, gemiddeld zo’n acht uur per nacht. Dit kan veel gevolgen hebben voor je matras. Een goed matras gaat zo’n tien tot vijftien jaar mee, maar het kan natuurlijk zomaar zo zijn dat er vlekken op het matras komen. Denk aan urine- of bloedvlekken. Wat houdt een goede matrasreiniging eigenlijk in? En wat doe je om je matras preventief schoon te houden?

Tips voor het reinigen van je matras

Het kan zomaar zo zijn dat er een urinevlek is ontstaan op het matras. Erg vervelend natuurlijk, al zijn dit soort vlekken vaak vrij goed schoon te maken. Wanneer er sprake is van een kleine urinevlek kun je deze goed reinigen met wat warm water en soda (gebruik zuiveringszout/bakingssoda).
Heb je dat niet in huis? Dan is azijn ook een goede optie. Gebruik een doek (liefst van katoen) en maak die nat met een mengsel van azijn en warm water. Dep hiermee de vlek en laat dit drogen, zo is de vlek in een mum van tijd verdwenen.

Vervelender is het als er bloedvlekken zijn ontstaan op het matras. Bloed is lastig te verwijderen van het matras, zeker bloed wat al is opgedroogd. Dit komt doordat het ijzer in het bloed gaat oxideren en dit achterblijft in het matras. Het beste kun je koud water gebruiken.

Het is belangrijk dat je bij het reinigen van je matras niet teveel water gebruikt, al hangt dit ook af van het soort matras dat je hebt. Synthetische matrassen werken bijvoorbeeld als een soort spons, als je teveel water gebruikt zal het matras dit als een soort spons gaan opzuigen waardoor de levensduur van je matras enorm kan verminderen.

Het preventief schoonhouden van je matras

Uiteraard kan een matras reinigen veel werk zijn. Laat het niet zo ver komen tot matras reiniging en zorg er gewoon voor dat je matras schoon blijft. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om matras reiniging te voorkomen.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er altijd een hoeslaken om je matras zit. Dit is niet alleen veel hygi├źnischer omdat het zweet tegenhoudt, het beschermt ook tegen eventuele bloed- of urinevlekken. Kies een hoeslaken dat wasbaar is, zodat je deze makkelijk kunt reinigen.

Je zweet meer dan je denkt in je slaap, laat dus je dekbed goed luchten. Dit kun je doen door in de ochtend je dekbed naar het voeteneinde te vouwen. Doe dan meteen de gordijnen (en het liefst ook de ramen) open en laat wat daglicht binnen in de slaapkamer. Huisstofmijten houden niet van daglicht, dus die vermijd je zo ook. Vergeet niet om onder je bed ook stof te verwijderen, stofzuig en dweil daar regelmatig. Stof hoopt zich daar snel op.

Het matras regelmatig schoonhouden is ook erg belangrijk. Dit is erg makkelijk te doen door ook je matras te stofzuigen. Wanneer je stofzuigt verwijder je al het opgehoopte stof, de huidschilfers en de mijten. Probeer dit ongeveer een keer per maand te doen.

Matrasreiniging kan dus nogal een werk zijn. Toch is regelmatig je matras reinigen erg belangrijk. Doe het preventief of meteen als er vlekken zijn ontstaan, zo is de kans het grootst dat je ze succesvol kunt verwijderen.

Previous «
Next »