Tips om je ramen goed te wassen

  • Marco
  • april 12, 2023
  • Comments Off
Tips om je ramen goed te wassen

De dagen worden eindelijk langer en dat betekent dat het ook tijd is om je huis lente klaar te maken. Er is niets fijner dan wakker worden en de zon door je ramen te zien schijnen, maar om dit mogelijk te maken, moeten je ramen natuurlijk wel schoon en streeploos zijn. Wat dit lastig maakt, is dat glazenwassen niet altijd zorgt voor perfect schonen ramen. Maar met de juiste tips en trucs, en de juiste tools, heb je het in een mum van tijd onder de knie.

Voordat je begint met ramen lappen: welk gereedschap heb je nodig?

Om ervoor te zorgen dat je huis zoveel mogelijk licht binnenlaat, moeten je ramen helemaal schoon en streeploos zijn. Dit is een tijdrovende klus die niet altijd tot het gewenste resultaat leidt. Een doorslaggevende factor bij het wassen van ramen is of je de juiste apparatuur gebruikt. Een emmer, een spons, een trekker met rubberen afstrijklip, twee microvezeldoeken en een ladder zijn de basisgereedschappen die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Of als dat te veel moeite kost, kun je in plaats daarvan een draadloze raamstofzuiger gebruiken. Deze bestaat meestal uit twee delen: eerst een microvezeldoek en een spuitfles om de reinigingsvloeistof aan te brengen. Ten tweede, om de reinigingsvloeistof te verwijderen, gebruik je de ruitenzuiger die is uitgerust met het wisserblad. Het zuigt de vloeistof en het opgeloste vuil op, wat in het reservoir van de raamstofzuiger terecht komt. En het resultaat? In een handomdraai streepvrije ramen.

Stofzuiger voor Ramen
Kärcher Window Vac WV 2 Plus N Ruitenreiniger
Stofzuiger voor Ramen Cecotec Conga

Vergeet bij het schoonmaken het raamkozijn niet

Voordat je begint met het lappen van de ramen, moet je enkele voorbereidingen treffen. Het zou zonde zijn als je glimmende, streeploze ramen verpest worden door stoffige vensterbanken of kozijnen, dus haal om te beginnen al het vuil en stof eraf. Meestal heb je alleen een handborstel, een stofdoek en een in warm zeepwater gedrenkte doek nodig. Heb je houten kozijnen? Dan is het wellicht een goed idee om na het reinigen een beschermlaag aan te brengen.

Glazenwassen draait om de techniek

Als jouw kozijn en dorpel schoon en droog zijn, kun je beginnen met het lappen van de ramen. Houd je aan deze routine:

1. Zeep de ruiten in: Breng van boven naar beneden warme reinigingsvloeistof aan op de ruit. Veeg het in een “s”-vorm om het vuil los te maken.

2. Veeg de ruiten schoon: Verwijder daarna de vloeistof van de ruiten in horizontale of verticale bewegingen met een rakel. Laat elke streek een klein beetje overlappen met de vorige zodat er geen strepen achterblijven. Droog de rakel tussen de slagen door.

3. Laat je ramen glanzen na het schoonmaken: Nadat je alle vloeistof van de ruit hebt verwijderd, droog je de hoeken met een microvezeldoek. Als je nog steeds strepen ziet, kun je proberen ze weg te vegen met een wasleer. Als de ruit nog steeds niet schoon is, herhaal je het vorige proces van inzepen en afvegen.

Als je een draadloze raamstofzuiger gebruikt, zeep je de ramen in zoals hierboven beschreven voordat je het schuim verwijdert met de stofzuiger. Dankzij de zuigkracht ben je geen tijd kwijt aan het schoonvegen van de rubberen wisserlip. Hardnekkige ruitvlekken kun je verwijderen met een ruitenkrabber. Zorg ervoor dat de schraper die je gebruikt geschikt is voor gebruik op ruiten en kom niet te dicht bij het raamkozijn.

Tips om je ramen te wassen

Welke reinigingsvloeistoffen werken het beste voor glazenwassen?

Het type reinigingsvloeistof dat je wil gebruiken voor het wassen van ramen, hangt af van jouw voorkeuren. Dit zijn de verschillende soorten waaruit je kunt kiezen:

  • Kant-en-klare glazenwassersvloeistof 
  • Heet water met een scheutje afwasmiddel of glansspoelmiddel
  • Heet water met azijn 
  • Heet water met een scheutje citroen
  • Heet water vermengd met spiritus

Als je een snoerloze raamstofzuiger gebruikt, wordt deze meestal geleverd met wat concentraat voor het reinigen van ramen. Verdun het concentraat met water volgens de instructies op de verpakking en vul de spuitfles met het mengsel.

Tip: gebruik niet te veel reinigingsvloeistof, anders ontstaat er schuim, wat strepen en vegen tot gevolg heeft.

Hoe vaak moet ik mijn ramen lappen?

Hoe vaak je jouw ramen schoonmaakt, hangt af van externe factoren. Elke twee maanden schoonmaken is ongeveer goed. Maar als je niet zo veel tijd hebt om ze schoon te maken, zou twee keer per jaar voldoende moeten zijn om een ​​helder zicht te garanderen: een keer in de lente en een keer in de herfst!

Previous «
Next »