• Homepage
  • >
  • Wonen
  • >
  • Tips voor de perfecte verlichting in je woning

Tips voor de perfecte verlichting in je woning

  • Woon
  • december 10, 2020
  • Comments Off
led spots

Verlichting bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer in een ruimte. Vooral in de woonkamer is de verlichting belangrijk omdat je daar een fijne sfeer wil creëren. Waar vroeger led verlichting bekend stond om zijn felle, sfeerloze uitstraling kun je tegenwoordig elke vorm van licht in een led variant verkrijgen. Of het nu gaat om led strips, inbouwspots, opbouwspots, wandlampen of diverse LED lampen met verschillende fittingen, er is ontzettend veel mogelijk en verkrijgbaar.

Wat is de functie van de verlichting op de gekozen plek in de woonkamer?

De eerste vraag die je je moet stellen bij de keuze voor verlichting op een bepaalde plek in de woonkamer is: Wil je met een lamp een hele ruimte verlichten, alleen een bepaald object of dient het licht voor het verhogen van de sfeer? Per soort verlichting zijn er verschillende type lampen en armaturen geschikt. Door vooraf te bepalen welke typen verlichting je wenst, kun je gemakkelijk de juiste producten vinden.

Begin bij de basisverlichting

Basisverlichting bestaat uit de lampen die je als eerste aandoet wanneer je binnenkomt. Basisverlichting verlicht meestal een groot oppervlakte. Je kunt hierbij kiezen voor een lamp met een hoog aantal lumen, zoals bijvoorbeeld een plafonniere, of inbouwspots met een wat mindere lichtopbrengst. Samen geven zij de juiste hoeveelheid licht die kan dienen als de basisverlichting.

Accentverlichting om accenten te leggen

Een boek lezen op de bank? Dan kies je voor accentverlichting. Deze verlichting is ook geschikt om een schilderij of andere (kunst)objecten uit te lichten en er zo de aandacht op de vestigen. Hiervoor zijn filament lampen erg geschikt, maar ook spots worden veel gebruikt. 

Sfeerverlichting

Een woonkamer is bij uitstek de plek waar je je lekker kunt ontspannen. Hierbij past natuurlijk sfeervolle verlichting bij. Belangrijk voor sfeervolle verlichting is een lichtbron met een laag aantal lumen; deze geven namelijk een warmere lichtkleur. De lichtkleur wordt aangegeven met de K-waarde. Voor sfeervolle verlichting is een K-waarde van 2700 of lager geschikt.

Dimbaar of niet

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen of de LED lamp dimbaar moet zijn. Het voordeel van dimbare lampen is dat deze meer sfeer aan je woonkamer geven. Doordat je de lichtsterkte op elk moment aan kunt passen, kun je makkelijk de verlichting aanpassen aan de gewenste sfeer. Weet je nog niet zeker of je dimbare lampen wil? Je kunt altijd nog een dimbare LED lamp aanschaffen en achteraf een dimmer toevoegen. Met een niet-dimbare lamp heb je die keuze niet. 

Previous «
Next »