Site pictogram Woonbeleving

Verbouwen is vaak niet de beste investering

Verbouwen is meestal niet de beste investering

Een verbouwing kan de levenskwaliteit van de bewoners van een gebouw drastisch verhogen, maar als je een verbouwing strikt als een investering doet, denk er dan nog eens goed over na. Verbouwen is namelijk zelden een gezonde financiële investering. De meeste verbouwingsprojecten leveren gemiddeld geen positief rendement op. Woning upgrades zijn dus eerder bestedingen dan echte investeringen, die normaal gesproken een behoorlijke kans hebben op enige vorm van winst.

Uiteraard is het nog steeds mogelijk dat individuele verbouwingsprojecten positieve rendementen opleveren. Een groot, houten dek toevoegen aan een middelgroot huis aan de Noordzeekust zal bijvoorbeeld wel meer waarde toevoegen dan de bouwkosten. Ook hebben verbouwingsprojecten meer kans om winstgevend te zijn in huizen die niet duur zijn voor de locatie waar ze staan, iets wat op de hedendaagse markt eigenlijk niet meer voorkomt.

Maar over het algemeen zouden verbouwingsprojecten moeten worden uitgevoerd om de levenskwaliteit van de bewoners van het huishouden te verbeteren, niet strikt als financiële investering. Hoewel je bijvoorbeeld meer dan een derde verliest van wat je in een bepaalde verbouwing stopt, zal jouw gezin misschien genoeg genieten van de toevoeging om de kosten meer dan te compenseren.

Veelvoorkomende fouten

Als je vastbesloten bent om te verbouwen om jouw huis meer waarde te geven, vermijd dan de volgende fouten:

Goedkope alternatieven voor verbouwingen

In plaats van een grote verbouwing dragen wij de volgende oplossingen aan, omdat ze waarschijnlijk meer opleveren dan de kosten die ermee gemoeid zijn:

Mobiele versie afsluiten