• Homepage
  • >
  • Wonen
  • >
  • Verlichting: De bepalende factor voor de sfeer in het interieur

Verlichting: De bepalende factor voor de sfeer in het interieur

  • Woon
  • december 13, 2018
  • Comments Off
verlichting woonkamer

Overdag hebben we over het algemeen voldoende aan daglicht dat de woning in komt via de ramen. ’s Avonds en in de donkerdere periodes van het jaar gebruiken we lampen. In de eerste instantie om te kunnen zien wanneer het donker is, maar verlichting doet zoveel meer dan enkel het vervullen van deze basisfunctie. Zo is het type verlichting dat je gebruikt een bepalende factor voor de sfeer in een ruimte. Ook kunnen emoties worden beïnvloed door verschillende soorten verlichting en kun je spelen met licht om leuke effecten te creëren in je interieur. Voor de verschillende beoogde doelen kun je een lamp kopen bij Gamma. Je hebt een ruime keuze aan diverse soorten lampen, verschillende fittingen en een wijde range aan kleurtemperaturen, zodat vrijwel ieder gewenst effect te bereiken is.

De invloed van de kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van een lamp doet veel met de sfeer in een ruimte. Zo zal fel wit licht de ruimte een koudere uitstraling geven dan wanneer je voor warm wit of geelachtig licht kiest. De sterkte van het licht kan van invloed zijn op de emotie die je ervaart. Zo zal je een romantisch diner waarschijnlijk niet houden, terwijl er een felle lamp op de tafel schijnt. Wanneer je het licht door middel van een dimmer minder sterk maakt, dan voelt de ruimte direct knusser en gezelliger. Kleur en sterkte van een lichtbron kunnen dus zowel bijdragen aan de sfeer als aan je gevoel.

Accentverlichting

Accentverlichting is een verlichtings soort, waarmee je een bepaald onderdeel van je interieur wilt laten opvallen. Denk hierbij aan een schilderij of een andere vorm van wanddecoratie, dat je echt in het oog wilt laten springen. Het is wel aan te raden om bij accentverlichting slechts één of hooguit enkele zaken op deze manier te verlichten. Wanneer je zou overdrijven door te veel accentverlichting op diverse ornamenten of kunstwerken te gebruiken, dan verliest deze lichtvorm zijn effect en kan het nogal chaotisch overkomen.

Spelen met licht voor leuke schaduweffecten

Een andere mogelijkheid is spelen met de schaduweffecten die je met licht kunt creëren. Plaats eens verlichting achter bijvoorbeeld een plant en zie welk schaduweffect dit geeft op het plafond of de muur. Dit kan een zeer artistiek en sfeervol geheel maken van je woning. Het grote voordeel is dat de schaduweffecten verdwijnen, zodra je de verlichting uitschakelt. Daarnaast kun je eindeloos variëren en experimenteren om nieuwe schaduwfiguren te ontdekken.

Previous «
Next »