Welk dekbed past het beste bij jou?

  • Woon
  • november 12, 2020
  • Comments Off
dekbedden

Een goede nachtrust is belangrijk en dus is het belangrijk waar je op en onder slaapt. Mensen zijn zich hier deels van bewust en houden hier rekening mee bij de aanschaf van een nieuw bed. Dat mag ook best wat kosten, wat je ligt er toch elke avond op. Maar je dekbed dan, datgene waar je juist onder ligt? Mensen zijn met die keuze vaak minder serieus bezig, dan met de keuze voor het juiste bed. Terwijl het juiste dekbed voor jou zeker zo belangrijk is. Er is namelijk een behoorlijke keuze in dekbedden, maar hoe kies je nu de juiste voor jou?

Kies het juiste dekbed voor jou

Een goed dekbed is dus een belangrijke factor om goed en gezond te kunnen slapen. Je hebt hierin verschillende keuzes qua materiaal en het is belangrijk dat je kiest voor het juiste dekbed voor jou. En daar helpen we je bij door alle soorten dekbedden hier met je te bespreken.

De verschillende warmte klassen

Laten we allereerst beginnen met de verschillende warmteklassen die we kunnen onderscheiden:

-Warmteklasse 4: zomerdekbed

-Warmteklasse 3: voorjaar-/herfst dekbed

-Warmteklasse 2: normaal winterdekbed

-Warmteklasse 1: extra warm winterdekbed

Veel dekbedden zijn tegenwoordig in zogeheten ‘4 seizoenen editie’ te verkrijgen. Zo kun je warmteklasse 3 en warmteklasse 4 op elkaar gebruiken voor de koude winter! In de overige seizoenen gebruik je deze dekbedden los van elkaar. 

De verschillende soorten vullingen

Er zijn verschillende soorten vullingen voor dekbedden, dus ook hierin moet je een keuze maken die het beste bij je past. Dit zijn de meest voorkomende, en populaire, dekbedvullingen:

– Een donzen vulling. Deze vulling is licht en luchtig. De kwaliteit wordt bepaald door het percentage dons ten opzichte van het percentage veertjes, het type dons en de grootte van de vlok. 

– Een natuurlijke vulling. Deze vulling bestaat uit Texelse wol of kameelhaar. Dit materiaal neemt veel vocht op. Kameelhaar is gewend aan een woestijnklimaat met hele hoge én hele lage temperaturen. Dit zorgt ervoor dat je het ’s nachts niet te warm of te koud hebt!

– Een synthetische vulling. Neem je een 7D holle vezel dan ventileert het dekbed optimaal. Bij mindere kwaliteit zal dit vermogen uiteraard afnemen.

Isolatie en ventilatie

Bovengenoemde vullingen bepalen de isolatie en ventilatie van een dekbed. Zo is het mogelijk dat je partner prima slaapt onder jullie dekbed, maar jij het nog koud hebt. Omdat een (donzen) dekbed uit verschillende vlakken bestaat, kun je dan eventueel alleen jouw kant bijvullen en die van je partner laten zoals het is. Zo slapen jullie allebei goed onder hetzelfde dekbed!

Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan en afzonderlijke delen van het dekbed aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld het voeteneinde warmer maken en de rest intact laten. Op lange termijn ben je vaak goedkoper uit met het ‘bijvullen’ van het dekbed en hoef je geen nieuw dekbed aan te schaffen. 

Previous «
Next »