Woontrend Art Deco, wat houdt het in?

  • Woon
  • april 19, 2023
  • Comments Off
woontrend art deco

Art Deco is oorspronkelijk de woonstijl die nieuw was in de jaren ’20 van vorige eeuw. Het was een (tegen)reactie op de Art Nouveau, waarin heel wat krullen, franjes en bloemmotieven gebruikt werden. In een Art Deco interieur werd plots alles strak, met geometrische vormen en gedurfde kleuren. Deze Art Deco woonstijl is opnieuw volop in. Het is hip, trendy en het heeft een grote dosis nostalgie. En toch is de Art Deco woonstijl ook nu nog altijd actueel en modern. Denk jij eraan om een Art Deco interieur te creëren? Dan geven wij jou hier alvast een aantal tips. Laat je inspireren. Binnenkort zit je in een heuse Art Deco woonstijl.

Tip 1: geometrische vormen

art deco woontrend

Hoekige vormen, rechthoeken, vierkanten, hexagons en driehoeken zijn typisch voor de Art Deco woontrend. Ga voor behang en vloerkleden met felle kleuren en contrasten, met allerlei geometrische figuren. Kies meubels met een retro look waarin deze geometrische vormen helemaal tot uiting komen.

Tip 2: ronde vormen

Naast hoekige vormen zie je ook heel wat rondingen bij de meubels in Art Deco woontrend. Een zitbank zal nooit hoekig zijn, maar heeft zachte, comfortabele ronde vormen. Salontafels en bijzettafels hebben een rond tafelblad of bijvoorbeeld een driehoekig blad maar dan met sterk afgeronde hoeken.

Tip 3: de typische kleuren in de Art Deco woontrend

Kleuren die je vaak in een Art Deco interieur ziet zijn: oranje, groen en petroleumblauw. Het zijn kleuren die vaak gecombineerd werden met donker naturel hout. Anderzijds zie je ook de zwart-wit trend in Art Deco. De laatste jaren zien we ook tinten zoals okergeel, poederroze, lila en beige verschijnen in het Art Deco interieur. Je mag inderdaad best je eigen voorkeuren integreren in je Art Deco woonstijl, daar is niets mis mee.

art deco interieur

Tip 4: glasramen en verlichting met glas

In de woontrend Art Deco horen glasramen. Het zijn dan niet de glasramen met veelkleurige bloemen en vogels uit de Art Nouveau periode, maar wel de strakke lood-in-glasramen. Verschillende kleuren en vooral verschillende types glas zijn een must. Doorschijnend glas wordt afgewisseld met mat glas, gekleurd glas en vlak glas wordt naast glas met reliëf verwerkt in één raampartij. Verlichting in dezelfde stijl kleedt je woning extra aan. Gekleurd glas en glas met ribbels zijn helemaal op hun plaats.

Tip 5: integreer kunst en ornamenten

De Art Decostijl ontstond in de woelige jaren ’20. Het was de periode na de Eerste Wereldoorlog, de industrie was helemaal terug op gang, mensen beschikten terug over geld. Er werden volop kunstwerken en kostbare ornamenten in de interieurs verwerkt. Ga voor luxe materialen zoals brons en messing, glanzende stoffen zoals zijde of fluweel en verspreid ze volop over je hele woning. In de Art Deco woontrend ga je voor luxe behang, opvallende vloerkleden en gordijnen. Kies vazen, schalen, kandelaars, spiegels en zelfs je servies voor je Art Deco interieur. In de Art Deco woonstijl ging men immers voor luxe tot in de kleinste details. Ook stopcontacten, handvaten van deuren en kasten en allerhande gebruiksvoorwerpen werden aangepast aan de Art Deco woonstijl.

Tip 6: een algemene raad

Je mag gerust je eigen stijl ontwikkelen binnen je Art Deco interieur, zolang je je houdt aan enkele regeltjes. Franjes en krullen zijn not done, evenmin als zachte (lees: flauwe) kleuren. Ga voor strakke, sterke vormen en stevige kleuren. Dan zit je voor je Art Deco woontrend helemaal goed.

Previous «
Next »