De basis voor een mooie nieuwe tuin is een goed tuinontwerp. Door van tevoren een goed plan op te stellen zorg je ervoor dat je tijdens de tuinaanleg niet tegen onverwachte zaken aan loopt. Daarnaast heb je ook gelijk een goed idee wat alles bij elkaar gaat kosten, zodat je ook zeker weet dat het allemaal binnen je budget past.
Je kunt er voor kiezen om een tuinontwerp te laten maken door een hovenier of tuinontwerper, op basis van jouw wensen en ideeën kunnen ze een ontwerp voor je nieuwe tuin uitwerken. Bovendien hebben ze vaak ook tips en ideeën waar je zelf nooit aan gedacht zou hebben.
Wil je liever toch zelf een tuinontwerp maken? Hieronder volgt een aantal praktische tips om tot een goed ontwerp te komen.
Tuin ideeën en inspiratie opdoen
Bepaal eerst voor jezelf wat je allemaal wel en niet mooi vindt, dit kun je doen door op zoek te gaan naar tuin ideeën en inspiratie. Bekijk foto’s van andere tuinen op internet, of loop eens een rondje door je woonplaats om inspiratie op te doen. Verzamel foto’s van tuinen, kleuren en materialen die je mooi vindt, zodat je die later bij het maken van het tuinontwerp kunt gebruiken. Een site als Pinterest is hier heel handig voor.
Maak je ontwerp op schaal
Meet je tuin en huis op zodat je een tekening op schaal kunt maken. Geef daarbij ook aan waar ramen en deuren in je woning zitten, zodat je in het ontwerp ook een goed beeld kunt krijgen van de zichtlijnen in je nieuwe tuin. Dit is best wat werk, dus het is een goed idee om een aantal kopieën van de tekening te maken zodat je later makkelijke meerdere schetsen kunt maken.
Grote elementen eerst
Verwerk eerst de grote elementen die je graag in je tuin wilt hebben in het tuinontwerp. Denk hierbij aan zaken zoals een terras, vijver of overkapping. De rest van je tuin kun je daar dan omheen ontwerpen, zodat het een mooi geheel vormt. Bovendien kun je zo ook snel zien of alles wel gaat passen.
Tuinafscheiding
Welke tuinafscheiding je kiest heeft een grote invloed op de sfeer van je tuin, een strakke betonnen schutting ziet er natuurlijk heel anders uit dan een grote groene haag. Daarnaast kun je met tuinafscheiding ook zorgen voor privacy in je tuin. Woon je in een nieuwbouwwijk waar de buren dichtbij zitten? Dan is een dichte schutting voor wat meer privacy een goed idee. Woon je afgelegen zonder buren in de buurt? Dan is het misschien mooier om te kiezen voor tuinafscheiding waarbij je wat verder weg kunt kijken, zoals een lage heg of een tuinhek.
Beplanting
Verwerk ook de beplanting die je in je tuin wilt hebben in het ontwerp. Start met het intekenen van perken en borders, en bepaal daarna welke planten je daarin wilt plaatsen. Het is belangrijk om hierbij niet alleen rekening te houden met welke planten je mooi vindt, maar ook of de locatie genoeg zonlicht krijgt en of de grondsoort geschikt is voor de soort planten die je in gedachten hebt. Vraag eventueel om advies bij een hovenier mocht je hier zelf niet uitkomen.