Zijn alle energieleveranciers betrouwbaar?

  • Woon
  • september 26, 2016
  • Comments Off

Afgelopen jaren is het u misschien opgevallen dat er een hele hoop nieuwe energieleveranciers zijn bijgekomen. Dit heeft voornamelijk te maken met de liberalisering van de energiemarkt waardoor concurrerende prijzen steeds een grotere rol zijn gaan spelen.

Zo zijn ook de consumenten een stuk gevoeliger geworden voor goedkopere energie en verschillende energie aanbiedingen zoals een gratis iPad of energie cash back!

In de meeste gevallen zijn energieleveranciers betrouwbaar. Waarom? Omdat de meeste energieleveranciers namelijk tussenpersoon zijn van de grotere leveranciers. Wat houdt dit precies in? Dat houdt in dat deze kleinere energieleveranciers geen eigen kerncentrales, kolenfabrieken of windmolens hebben om deze energie zelf op te wekken.

Om deze reden wordt de stroom ingekocht en met een kleine marge aan u doorverkocht. Dit wilt niet zeggen dat u bij de kleinere energieleveranciers minder goedkoop uit bent maar wel dat het in sommige gevallen ten koste zal gaan van de klantenservice en bereikbaarheid.

Voorbeeld: Als u als klant een aantal maanden achterloopt met het betalen van uw energierekening, kan het zijn dat uw energieleverancier de openstaande factuur direct doorstuurt naar een incassobureau waar ongeacht de achterstand direct wordt verhoogd met 40,-. Hier bent u als klant natuurlijk niet over te spreken want een foutje kan nou eenmaal gebeuren.

Bent u aangesloten bij een grotere energieleverancier dan krijgt u meestal te maken met een “in house” incasso. Dit houdt in dat u niet te maken heeft met verschillende incasso afdelingen maar dat alles netjes voor u is geregeld binnen hetzelfde bedrijf.

Dit bovenstaande geldt natuurlijk ook voor administratieve werkzaamheden, monteurs, opzeggingen, abonnementswijzigingen en andere zaken die kunnen voorkomen bij het overstappen van energieleverancier.

Welke energieleverancier pas het best bij u?

Simpelweg is er geen beste of goedkoopste energieleverancier en is dit ook een hele moeilijke vraag om te beantwoorden. Dit heeft te maken met het feit dat elk huishouden of bedrijf een ander energieverbruik heeft, in een andere gemeente verbruikt en ook nog eens op verschillende tijdstippen. Al deze verschillende factoren wegen mee in het bepalen van een prijs voor uw energiecontract of energierekening.

Alhoewel de meeste energieleveranciers hier wel rekening mee proberen te houden, zult u merken dat het vaak verstandig is om alsnog gebruik te maken van een onafhankelijke energievergelijker omdat u zo toch nog makkelijk honderden euro’s per maand kunt besparen zonder dat u hier meer dan 10 minuten voor hoeft te investeren.

Previous «
Next »