De toekomst van verwarming in huis

  • Woon
  • februari 12, 2024
  • Comments Off

In het klimaat van ons koude kikkerlandje kunnen we niet zonder verwarming. Al in de Steentijd probeerden we, in ieder geval in de winter, onze hutjes op temperatuur te houden. Onze huisverwarming is van een houtvuurtje via de open haard en gietijzeren kachels veranderd in de CV waar de meeste Nederlanders nu op vertrouwen. Maar nieuwe verwarmingstechnologieën doen hun intrede. Wat is de toekomst van verwarming in huis?

Geen warmteverspilling dankzij IR-panelen

Infraroodstraling is een veilige en onzichtbare soort straling, die direct hitte overdraagt aan de voorwerpen en de personen waar het op gericht is. Daardoor hoeft niet de hele ruimte verwarmd worden, en zo is infraroodverwarming een goedkope én milieubewuste manier om in huis lekker comfortabel te blijven. De meest gebruikte apparaten voor infraroodverwarming zijn nu nog panelen, maar IR-verlichting, gordijnen met ingebouwde IR-elementen en andere geïntegreerde systemen maken hun opmars.

Duurzame natuurlijke warmtebronnen

Een belangrijke trend binnen de moderne warmtevoorziening is om zo veel mogelijk af te stappen van fossiele brandstoffen. Het verwarmen van CV-ketels met door de natuur geleverde en hernieuwbare energie, die geen schade aan het milieu toebrengt, is daarom erg populair. Zonne-energie is al wijdverbreid in gebruik en levert klimaatneutrale, goedkope energie om het huis te verwarmen. Nieuwer zijn de warmtepompen die hitte uit de lucht opslaat en gebruikt om (een deel van) het water in CV-ketels op temperatuur te brengen. Nog een stukje futuristischer zijn de warmtepompen om heet water uit de diepe bodem omhoog te halen. Deze geothermische energie is onuitputtelijk, schoon en bijzonder efficiënt.

Energie besparen met slimme technologie

‘We stoken niet voor de vogeltjes’ is een typische (zuinige) Nederlandse uitdrukking. Het is inderdaad zonde om geld te verspillen door ruimtes te verhitten waar niemand is. Nieuwe sensoren en intelligentie thermostaten besparen de bezitter veel verwarmingskosten doordat ze kunnen ‘leren’ wanneer er mensen in een ruimte aanwezig zijn of niet. Als de huisbewoners rond een bepaald tijdstip altijd in dezelfde ruimtes verblijven, kan dit smart-home systeem zorgen dat alleen die ruimtes op tijd warm zijn. Als iedereen naar het werk of school is, wordt de verwarming uitgeschakeld. Net als slimme verlichtingen, automatische rolluiken en gordijnen en bedieningen via een app op de smartphone besparen deze intelligente verwarmingssystemen ons niet alleen geld, maar ook tijd en moeite.

Restwarmte in huis recyclen

Een laatste methode om een huis warm te krijgen en houden wordt nog niet veel toegepast, maar zal in de toekomst zeker in meer huishoudens te zien zijn. Er zijn nu al apparaten te koop die een deel van de warmte uit douchewater en ventilatielucht kunnen terugwinnen en opnieuw inzetten om de temperatuur in huis te verhogen. Deze apparaten voor het winnen van restwarmte worden met het jaar efficiënter. Sommige ervan kunnen op dit moment al 50 procent van de jaarlijkse vraag naar energie opleveren – en dat aandeel zal in de nabije toekomst nog veel groter worden.

Previous «
Next »