Creëer een tuin vol met bloemen

  • Woon
  • mei 12, 2023
  • Comments Off
bloementuin

Lang niet iedereen die een tuin bij zijn woning heeft, wil daar elk vrij moment in aan de slag. Dat is ook niet nodig om een mooie bloeiende tuin te krijgen. Je ontkomt er echter niet aan om af en toe wat klusjes in de tuin te doen. Een goede methode om zonder al te veel inspanningen een mooie bloeiende tuin te krijgen is gebruik te maken van bloemzaden. Die zijn in overvloed verkrijgbaar bij webshops als zadenkopenonline. Als je je tuin in het voorjaar schoonmaakt en de bodem goed voorbereidt, is de rest van het tuinonderhoud eenvoudig.

Oog voor het milieu

Elke tuin knapt na de winter geweldig op van een flinke opruimbeurt. De terrassen, bloempotten en siertegels kunnen worden behandeld met een hogedrukreiniger. Alle oude plantenresten worden uit de borders gehaald, en als het nodig is, kunnen tuinmeubels worden schoongemaakt. Daarna kun je de bodem van de borders voorbereiden op de nieuwe beplanting. Aangeraden wordt om alleen milieuvriendelijke schoonmaakproducten te gebruiken. Laat ook chemische bestrijdingsmiddelen achterwege, want die zorgen voor vervuiling van de bodem. Voor het zaaien van bloemen kan het beste van biologische zaden gebruik worden gemaakt, vanwege de betere kwaliteit van de planten.

Bodem voorbereiden

Met het voorbereiden van de bodem wordt een aantal dingen bedoeld. Ten eerste is het beter voor de grond als die een beetje los wordt gemaakt met een schoffel of een harkje. Let op dat er geen bollen net onder het oppervlak zitten, want die kunnen daardoor beschadigd raken. De volgende stap is dat er voedingsstoffen aan de bodem worden toegevoegd. Dat kan met behulp van allerlei organische meststoffen. Als je veel last hebt van mosvorming heeft het nut om kalk te strooien. Om zeker te weten of de zuurgraad van de bodem het juiste niveau heeft, kan een pH-meting worden uitgevoerd.

Tuin vullen met planten

Voor het vullen van de tuin met planten moet je vooral afgaan op je eigen smaak. Wie al vroeg in het voorjaar een mooie bloeiende tuin wil, kan voorjaarsbloeiers aanschaffen, zoals violen. Die zijn in allerlei varianten verkrijgbaar. Het nadeel van voorjaarsbloeiers is, dat je daar alleen in het voorjaar iets aan hebt. Zodra ze zijn uitgebloeid is het noodzakelijk om andere planten in de tuin te zetten. Wie vroeg in het voorjaar een mengsel van zomerbloeiers gaat zaaien moet een beetje geduld hebben, maar dat wordt in de zomermaanden beloond met een overvloed aan bloemen.

Ontwerp van een tuin

Bij een goed tuinontwerp zijn de borders gevuld met planten, die hoger worden naarmate ze verder naar achteren staan. Ook bloeien de verschillende planten gedeeltelijk na elkaar, zodat je tuin er telkens anders uitziet. Het kost meestal een aantal jaren tijd voordat je de tuin helemaal naar wens hebt ingericht. Een tip om elk jaar een beter ontwerp te krijgen, is regelmatig foto’s te maken. Dan is precies te zien welke planten op de juiste plek staan en welke niet. Het volgende jaar kun je daar rekening mee houden.

Previous «
Next »