Een houtkachel stoken is niet zomaar iets. Hoe meer mensen dit op een verantwoorde manier doen, hoe minder uitstoot er is van rook, koolmonoxide, roet en andere schadelijke stoffen. Daarom zullen we jou ook eens een stooklesje leren. Pas onze tips ook toe bij jouw vrijstaande houtkachel.
Hout is de basis
Het hout dat je gebruikt moet écht droog zijn. Gebruik je zelf gehakt hout of heb je hout gekregen? De droogtijd moet minimaal twee jaar zijn. Het is een goed teken als het hout gebarsten is of de bast aan het loslaten is. Vochtig hout brandt veel minder goed én zorgt voor meer uitstoot. Gebruik absoluut geen hout dat bewerkt, geverfd, geïmpregneerd of gelijmd is!
Geen papier en karton
Het lijkt voor de hand liggend papier en karton te gebruiken bij het fikkie stoken in je vrijstaande houtkachel. Niet doen, het veroorzaakt onnodig veel rook en rondvliegend as.
Een allesbrander is géén allesbrander
De naam allesbrander klinkt leuk en handig maar is ook misleidend. Het is absoluut niet de bedoeling alles maar in je allesbrander te gooien. Sommige dingen zijn zelfs strikt verboden, vanwege milieuwetgeving. Zie ook hierboven.
Niet stoken bij mist
Stook jouw gezellige houtkachel niet met mistig of windstil weer. Doe je dat wel, dan veroorzaak je plaatselijk veel luchtvervuiling. Alles blijft immers ter plaatse in de lucht hangen. De Stookwijzer geeft vaak uitkomst.
Ook haardhout heeft een keurmerk
Let bij het kopen van je haardhout op het keurmerk FSC of PEFC, dan weet je zeker dat het verantwoord gekapt is.
Stook zuinig en ventileer
Wordt het toch wel erg warm in de kamer? Gebruik dan minder hout en zet even een raampje open. Denk niet slim te zijn door de klep van de kachel dicht te maken en het vuur te smoren. Het hout verbrandt daardoor niet volledig, wat extra schadelijke stoffen tot gevolg heeft. Stook sowieso met de klep helemaal open. Ook een ventilatierooster zet je open: dit trekt zuurstof aan en zorgt voor een goeie verbranding en afvoer.
Controleer je vlammen
Je mag trots op jezelf zijn (biertje verdiend) als je gelijkmatige, gele vlammen ziet en nauwelijks rook (bonuspunt). Bij oranje vlammen of donkere rook krijgt het vuur te weinig lucht aangevoerd.
Laatste stookpunten
Laat je schoorsteen regelmatig vegen, liefst jaarlijks. Wil je bevriend blijven met je buurtgenoten? Stook dan niet iedere dag en niet meer dan vier uur per dag.