Leer goed organiseren voor een opgeruimd huis

  • Marco
  • november 23, 2022
  • Comments Off
Leer organiseren voor een opgeruimd huis

Het organiseren van je huis kan ontmoedigend lijken als je van nature niet het opgeruimde type bent. Maar zelfs de meest georganiseerde mensen af en toe tips nodig. En dus maakten wij voor jou een lijst met tips hoe je zaken thuis beter kunt organiseren om op die manier meer rust te creëren.

Maak een plaats voor bepaalde spullen

De gewoonte om items elke keer op een bepaalde plek te leggen, is het verschil tussen mensen die altijd hun sleutels en portemonnee zoeken en mensen die zelden iets kwijtraken. Als alles wat je bezit een vaste plek heeft, is er nooit de vraag over waar je het gelaten. 

Je kunt tegelijkertijd georganiseerd en rommelig zijn

Zelfs als je van nature rommelig bent, kun je jezelf leren meer georganiseerd te zijn door spullen te groeperen in bakjes of op plekken. Gooi bijvoorbeeld al je schoenen in een grote mand, berg winter handschoenen en mutsen op in een schattige bak bij de deur of leg al je afstandsbedieningen op de salontafel in een mooi dienblad.

De donatie tas

Zorg dat je altijd één boodschappentas in huis hebt voor items waarvan je weet dat je ze niet meer wilt of nodig hebt. Nadat de tas vol is, doneer je alles wat erin zit. Als je echt iets mist, ga je naar de tas om het snel terug te halen nadat je het daar in hebt gedaan. Als je er niet meer naar grijpt, weet je dat het geen nuttig item voor je was.

organiseren voor een opgeruimd huis

Je kunt nooit te veel haken in huis hebben!

Installeer haken aan de achterkant van deuren, aan muren of overal waar je wat extra opbergruimte nodig hebt. In plaats van je jas over de trapleuning te gooien of je badjas op de grond te laten vallen, maak er een gewoonte van om hem netjes aan een haakje te hangen. Kleine zaken als deze kunnen het verschil maken!

Eén erin, één eruit

Wanneer je een nieuw item in huis haalt, of het nu nieuwe kleding, nieuw speelgoed of nieuwe boeken zijn, kijk dan eens goed naar de items die je al hebt. Is er een overhemd in je kast dat je al meer dan een jaar niet hebt gedragen en dat je nieuwe overhemd zou kunnen vervangen? Zo ja, doneer het dan.

Wees creatief met je opslag

Het feit dat iets niet bedoeld is voor opslag, betekent niet dat het geen geweldige opslagoplossing kan zijn voor bepaalde items. Om bijvoorbeeld een lelijke stapel paraplu’s bij de voordeur te vermijden, bewaar je ze rechtop in een grote vaas of champagne-emmer die je anders toch niet gebruikt.

goed organiseren voor een opgeruimd huis

Word een minimalist

Hoewel de definities van minimalisme variëren, is het uitgangspunt dat je alleen leeft met items die je absoluut nodig hebt. Hoe minder spullen je bezit, hoe makkelijker het is om ze georganiseerd te houden. Minimalisme vereist ook dat je minder artikelen koopt, dus kijk kritisch naar je winkel gewoonten.

Beperk je tot één rommellade

Houd een rommellade, maar beperk de grootte ervan en beperk het tot noodzakelijke ,maar moeilijk te categoriseren, objecten. Als de rommellade zijn grenzen verlegt, is dat een teken dat het tijd is om de niet-essentiële items te sorteren en weg te gooien.

Leer goed organiseren voor een opgeruimd huis

Bewaar kleinere artikelen in grotere artikelen

Denk aan al die plastic zakken die je onder je gootsteen hebt geschoven of de kartonnen dozen die je achteloos in je garage hebt gegooid. In plaats van karton op te stapelen of de tassen op te stapelen, kun je alles kleiner maken en in elkaar schuiven, zodat het minder ruimte in beslag neemt en het gemakkelijk toegankelijk is wanneer je het nodig hebt. Je kunt ook kleinere koffers in grotere koffers opbergen en portemonnees in handtassen.

Previous «
Next »