Onderhoud van je houten meubels

  • Woon
  • augustus 30, 2017
  • Comments Off

De beste zorg voor je houten meubels

Om je houten meubels in de beste staat te houden, is onderhoud belangrijk. Daaronder valt periodiek onderhoud, maar ook dagelijks kun je zorgdragen voor je meubel. Hier lees je hoe je je hout net zo mooi houdt als toen je het aanschafte.

Periodiek onderhoud

Omdat hout een natuurlijk materiaal is, heeft het regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. Zo verleng je de levensduur met minstens tientallen jaren. Het benodigde onderhoud voor meubels die binnen en buiten staan verschilt.

Houten meubel binnenshuis onderhouden

Meubels die binnen staan, hebben minder te doorstaan dan tuinmeubelen. Daardoor is één keer per jaar een onderhoudsbeurt voldoende om de conditie van het meubel goed te houden. Maak het meubel eerst grondig schoon. Vervolgens behandel je het hout met een beschermend materiaal. Je keuze hiervoor hangt voornamelijk af van de gewenste uitstraling. Lak kan een glanzende laag geven en zelfs de houtnerf dekken. Was geeft een natuurlijke uitstraling en is ook geschikt voor onbehandeld hout. Olie, met name lijnolie, geeft de meeest natuurlijke look en dringt diep in het hout.

Houten meubel buitenshuis onderhouden

Weersinvloeden maken het noodzakelijk om houten buitenmeubelen twee keer per jaar te onderhouden. Een keer in het voorjaar, als de ergste kou voorbij is en de meubels binnenkort weer intensief gebruikt gaan worden. En een keer in het najaar, om de meubels klaar te maken voor de winter of voordat ze de schuur in gaan. Zonder behandeling kleurt het hout binnen een jaar enigzins grijs en worden groeven dieper. Begin door het meubel schoon te maken en licht op te schuren. Breng vervolgens een flink laag tuinmeubelolie aan en laat dit intrekken.

Dagelijks onderhoud

Naast periodiek onderhoud is ook dagelijkse zorg voor je houten meubelen belangrijk. Dat betekent voornamelijk de oppervlakken stofvrij en schoon houden. Gebruik hiervoor geen allesreiniger en zo min mogelijk water, omdat dit het hout juist aan kan tasten. Vermijd ook harde chemicaliën die bijvoorbeeld bleek en alcohol bevatten. De gemakkelijkste manier om vlekken en schade te voorkomen, is door gebruik te maken van onderzetters op tafels en kleedjes op een houten dressoir. Denk ook goed na over waar je je houten meubel plaatst. Zonlicht kan hout bleken, dus zet het meubel niet in de zon als je een gebleekte look niet mooi vindt. Ook temparatuur heeft effect op je meubel: het hout zet uit en krimpt door hitte en kou, wat het materiaal kan vervormen. Indien mogelijk is het daarom verstandig om je meubel niet vlak naast de radiator en open haard te plaatsen.

houten dressoir opknappen

Afbeelding: woonsfeervol.nl

Previous «
Next »