Waarom licht in je woning zo belangrijk is!

  • Woon
  • november 15, 2023
  • Comments Off

Wie sfeer wil brengen in zijn woning, kan niet ontkennen dat licht een belangrijke rol speelt. Het belang van daglicht en een goed uitgekiende lichtinval wordt vaak onderschat maar biedt vele voordelen. Zo heeft licht een directe invloed op ons bioritme. Enkele tips om je woning te voorzien van een perfecte lichtbalans.

Hobby

Om je favoriete hobby uit te oefenen, is de keuze voor een lamp die het juiste licht geeft een essentiële zaak. Zonder een goede lichtverdeling kun je last krijgen aan je ogen en treedt er al sneller vermoeidheid op. Ga dus niet over één nacht ijs wanneer je de verlichting kiest voor je hobbykamer. Laat zo veel mogelijk daglicht binnen en filter het met de juiste verduistering om de perfecte balans te creëren. 

Thuiswerk

Ook wie vandaag thuiswerkt, kent zeker het belang van een goede lichtinval. Daglicht is een belangrijke stimulans voor je lichaam en zorgt voor een verhoogde productiviteit. Uiteraard wil je daglicht ook kunnen filteren, wanneer het te fel schijnt. Dat kun je gemakkelijk oplossen door lichtdoorlatende rolgordijnen te plaatsen. Word je te lang blootgesteld aan het blauw licht van je computerscherm, dan zal je niet meteen de slaap kunnen vatten. Maak voor jezelf een planning op en zet je computer op tijd uit als je bijvoorbeeld binnen een uurtje als een blok in slaap wilt vallen.

Kokerellen

Ben je een keukenprins(es) , dan is er niets zo vervelend dan de lekkerste gerechten te moeten bereiden in een donkere keuken. Heb je de woning uitgebreid met een plat dak waarin weinig licht binnenkomt, kun je eventueel een lichtkoepel overwegen. Het trekt zonlicht naar binnen en maakt de ruimte ook lichter in aanblik. Dankzij een portie daglicht, zal kokerellen op slag weer een stuk leuker worden. Je kunt het daglicht uiteraard filteren voor een uitgebalanceerde lichtinval met een op maat gemaakt plisségordijn.

Privacy 

Uiteraard kun je heel wat lichtelementen ophangen maar je wilt natuurlijk ’s avonds voldoende privacy hebben wanneer je bijvoorbeeld in je pyjama door het huis wandelt. Om die privacy te garanderen, kies je bijvoorbeeld voor plissé gordijnen die niet alleen pottenkijkers buiten houden maar tegelijkertijd je ramen een moderne look geven.

Lampen

Bij het aanbreken van de avond wil je jouw woning voorzien van gezellige verlichting. De mogelijkheden zijn oneindig, dus verken zeker wat er vandaag allemaal op de markt beschikbaar is. Van dimbare lampen tot LED-verlichting in alle kleuren van de regenboog. Kies vooral de lichtbron waar je zelf blij van wordt en die bijdraagt tot je algemeen welbevinden. 

Previous «
Next »