Zelf een nieuwe vloer leggen? Hier moet je op letten

  • Woon
  • november 29, 2023
  • Comments Off
laminaat vloer leggen

Als je een nieuwe vloer wilt in je woonkamer of slaapkamer of een andere ruimte in je woning, dan kun je kiezen uit twee opties: je kunt het zelf doen of uitbesteden. Als je voor het laatste kiest dan ben je vanzelfsprekend duurder uit. Daarnaast bestaat de kans dat je langer moet wachten tot je vloer gelegd kan worden. Het voordeel is dat je vloer vakkundig wordt gelegd en dat je je geen zorgen hoeft te maken of het allemaal wel goed gaat. Als je zelf aan de slag gaat dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Egaliseren van de ondervloer

Voor bepaalde types vloeren is het nodig om de ondervloer te egaliseren. Dit geldt bijvoorbeeld voor kurk en voor plavuizen. Als de vloer niet volledig glad is kan dit ervoor zorgen dat de vloer beschadigd raakt als er meubels op worden geplaatst of als er over de vloer wordt gelopen. Egaliseren kun je ook prima zelf doen, maar je moet er wel rekening mee houden dat de vloer daarna 1 tot 2 etmalen moet drogen. De vloer mag dan niet worden belopen en je kunt er pas daarna de gewenste vloer overheen leggen. Dit proces is dus alleen haalbaar als het huis nog leeg staat of als het gaat om een kamer waarvan de deur een paar dagen dicht kan.

Waar koop je je nieuwe vloer?

Een vloer kun je tegenwoordig prima online bestellen, bijvoorbeeld bij Vloer & Interieur. Het is daarbij wel belangrijk dat je goed weet hoeveel materiaal je nodig hebt. Meet dus het aantal vierkante meters goed op en houd rekening met verlies bij het op maat maken van de vloerdelen. Niets zo frustrerend als blijkt dat je materiaal tekort komt. Ook loop je het risico op kleurverschil als je later moet bij bestellen. Vloeren zijn meestal wel uit voorraad leverbaar. Je kunt je bestelling natuurlijk altijd wat eerder doen zodat je zeker weet dat de vloer beschikbaar is op het moment dat je de renovatie van de kamer wilt aanpakken. Als je de vloer ook wilt egaliseren, zorg dan dat je ook daarvoor het materiaal en benodigdheden in huis hebt. Je kunt je hiervoor natuurlijk altijd laten adviseren bij je aankoop.

Toch maar uitbesteden?

Als je kijkt naar een instructievideo over het leggen van een vloer dan lijkt het allemaal heel simpel. Maar vergeet niet dat degene die laat zien hoe het moet, waarschijnlijk al ettelijke vloeren heeft gelegd. Als je het niet ziet zitten om het zelf te doen dan kun je de klus natuurlijk ook altijd uitbesteden. Je kunt een pvc vloer inclusief leggen kopen. Dit geldt ook voor houten vloeren, laminaatvloeren of gietvloeren. Natuurlijk ben je dan duurder uit, maar je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat het leggen van de vloer tegenvalt en dat je na afloop verre van tevreden bent over het resultaat.

Previous «
Next »