Tips voor de juiste verlichting in huis

  • Woon
  • november 30, 2020
  • Comments Off
verlichting geeft sfeer

Om een fijne sfeer in huis te creëren moet je aan de slag met je verlichting. Je kunt je huis nog zo mooi hebben ingericht, als het donker wordt en de verlichting gaat aan, kan heel dat interieur teniet worden gedaan met een slecht lichtplan. Licht is dus erg belangrijk in elk interieur. Op de ene plek wil je veel en helder licht, door bijvoorbeeld led tl verlichting, terwijl je op de andere plek juist sfeerverlichting wil. Hieronder benoemen we enkele zaken waar je aan moet denken bij het kiezen van de juiste verlichting in je huis.

Natuurlijk licht

Als eerste is er het gratis licht. Wat voor weer het ook is, er zal altijd natuurlijk licht naar binnen vallen, zelfs op de meest grijze dag. Veel mensen vinden hun huis te donker. Het kan zijn dat je ramen te klein zijn, of dat je huis erg diep is. Er zijn een aantal manieren om meer daglicht in huis te krijgen.  Oude huizen hebben altijd verticaal georiënteerde ramen gehad. Het licht dat dan naar binnen valt is heel anders dan bij een brede glaspui. Je krijgt meer een spel van licht en donker. Voordeel van horizontale ramen is dat je heel veel licht naar binnen krijgt. Soms teveel, dit is echter weer makkelijk op te vangen door het gebruik van raamdecoratie.

De basisverlichting

Basisverlichting is de verlichting die ervoor zorgt dat een ruimte verlicht wordt. Vaak worden hier een of meerdere lampen voor gebruikt die naar alle kanten licht verspreiden, of een lamp die naar het plafond straalt. Deze vorm van verlichting zorgt ervoor dat de ruimte egaal verlicht wordt en te grote contrasten vermeden worden. Het is praktisch wanneer de basisverlichting gedimd kan worden om zo de sfeer aan te kunnen passen.

Accentverlichting

Accentverlichting heeft twee taken: zorgen voor het juiste werklicht en voor voor mooie lichtaccenten die een harmonisch spel aangaan met de basisverlichting. Eigenlijk zet je hiermee deels de sfeer in een ruimte neer. Accentverlichting maakt het huiselijk. Veelal geven deze armaturen gericht licht. Bijvoorbeeld als spot, leeslamp of als schemerlamp met een niet-lichtdoorlatende kap.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting heeft als enige taak het maken van sfeer. Verlichten doet het dus nauwelijks. Je kunt het beter gloeien noemen. De meest bekende vorm van sfeerlicht is de kaars of het haardvuur. Maar ook een heel erg gedimde schemerlamp, tafellamp of enorm gedimd spotje.

Previous «
Next »