• Homepage
  • >
  • Wonen
  • >
  • Waar op letten bij het kopen van een kantoor- of archiefkast?

Waar op letten bij het kopen van een kantoor- of archiefkast?

  • Woon
  • juli 9, 2019
  • Comments Off
roldeurkasten

Heb je een archiefkast nodig voor op kantoor of gewoon bij je thuis? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten archiefkasten, ook wel kantoorkasten genoemd. Belangrijk bij een archiefkast is de tussenruimte tussen de planken. Er moet voldoende ruimte zijn om ordners in op te bergen. Dit is de gebruikelijke zakelijk wijze van het opbergen van documenten. Maar welk soort archiefkast is nu het meest geschikt voor bij jou op kantoor of voor bij je thuis?

Het sluitsysteem bepaald de soort kast

Het sluitsysteem, oftewel de wijze waarop je de deuren van de kast sluit is van belang bij het kiezen van een kast. Het is zelfs zo belangrijk dat dit ook de naam van de kast aangeeft. Bij het kiezen van een archiefkast zijn hierbij niet alleen je persoonlijke wensen en eisen belangrijk, maar ook hoeveel ruimte je hebt. Als je maar een heel krappe ruimte hebt, dan past er niet alleen een bescheiden kast, maar ook een kast die functioneel geopend en gesloten kan worden en waarbij geopende deuren niet teveel ruimte innemen.

Soorten archiefkasten

Het soort archiefkast wordt bepaald aan de hand van de wijze van openen en sluiten. Daarbij kun je kiezen uit de volgende soorten archiefkasten:

Draaideurkast
zoals de naam al aangeeft heeft deze kast twee opendraaiende deuren. Dit is de klassieke archiefkast die het meeste wordt gebruikt. Het is ook een relatief goedkope kast. Een nadeel kan zijn dat een draaideurkast in een krappe ruimte lastig kan zijn. De naar buiten draaiende deuren nemen ruimte in beslag die je wel moet hebben.

Vouwdeurkast
Bij een vouwdeurkast kan de deur opgevouwen worden. Dit neemt al iets minder ruimte in beslag, maar als een deur maar half is geopend, kun je niet bij de volledige inhoud van de kast.

Kast met roldeuren
Bij een roldeurkast rol je de kastdeuren weg in de kast zelf achter de planken. Een roldeurkast neemt dus geen extra ruimte in en de inhoud van de kast is volledig bereikbaar.

Schuifdeurkast
De deuren van een schuifdeurkast nemen geen ruimte in. Het verschil met een kast met roldeuren is dat de deuren niet flexibel zijn en niet in de kast zelf wegschuiven, maar naar de zijkant wordt weggeschoven. De inhoud van één gedeelte van de kast is dan onbereikbaar.

Materialen

Archiefkasten kunnen uit verschillende materialen bestaan. Houten archiefkasten zijn stijlvol om te zien en stevig. In veel kantoren komen ook metalen archiefkasten voor. Ook dit zijn stevige kasten, maar hebben een minder warmere uitstraling dan houten kasten. Ook kasten van kunststof worden in kantoren veel gebruikt. Een kunststofkast is onderhoudsvrij. Bij een roldeurkast zijn de deuren in de regel ook van kunststof, zodat de lamellen van de deur geheel in de kast gevouwen kunnen worden. Deze kunststof deuren kunnen wel gevoeliger zijn voor beschadigingen en deuken.

Previous «
Next »