Energie besparen met zonnepanelen

  • Woon
  • oktober 15, 2018
  • Comments Off

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een van de meest populaire maatregelen als het gaat om het besparen van energie. Steeds meer woningen en bedrijven kiezen voor zonnepanelen om een groot deel van de energiebehoefte te vervullen en dat is ook begrijpelijk. Zonne-energie is op zich gratis en de installatie en het onderhoud van de panelen is zowat het enige dat geld kost.

Zonnepanelen besparen dus zeker energie, maar welke mogelijkheden zijn er zoal en hoe zit het met de terugverdientijd? Allemaal vragen die een duidelijk antwoord behoeven!

Verschillende soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn panelen die op het dak van een woning geplaatst worden, zonlicht opvangen door middel van zonnecellen en dat licht gaan omzetten in energie. Dit gebeurt via een specifiek proces, dat ervoor zorgt dat je voor weinig geld stroom kunt opwekken in je eigen woning of bedrijf. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten zonnepanelen:

– Fotovoltaïsche zonnepanelen

Dergelijke panelen zetten de warmte afkomstig van het zonlicht over op een vloeistof. Deze vloeistof kan dan gebruikt worden om de woning op te warmen. De fotovoltaïsche panelen bestaan grotendeels uit silicium en komen eveneens in verschillende varianten.

– Thermische zonnepanelen

De thermische zonnepanelen zetten, in tegenstelling tot de voorgaande panelen, de warmte van de zon over in elektriciteit. Hiermee kan dan ook een groot deel van de benodigde hoeveelheid stroom aangevuld worden. Dergelijke panelen worden ook wel zonnecollectoren genoemd.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De reden waarom zonnepanelen zo’n slimme investering zijn is niet enkel omdat ze energie uit zonlicht halen. Juist daardoor geven ze je ook de kans om energie en dus geld te besparen op de lange termijn. De zonnepanelen hebben een zogenaamde terugverdientijd, of een tijd waarin ze zichzelf terug kunnen verdienen door de besparingen die ze opleveren.

Over het algemeen hebben de meest panelen van tegenwoordig een terugverdientijd van zo’n 7 tot 10 jaar. Dat wil zeggen dat ze na 7 of 10 jaar het bedrag dat ze hebben gekost, helemaal terug zullen hebben verdiend. Energie leveranciers vergelijken is een slimme zet om te weten hoe snel je de panelen precies terug kan verdienen. De prijs die je voor zonnepanelen betaalt hangt eveneens van een aantal factoren af, maar hoe dan ook is die prijs de investering meer dan waard!

Previous «
Next »