Veel mensen durven het nog steeds niet aan om een laminaatvloer in de keuken te leggen. Dit is echter geheel onterecht, want er zijn tegenwoordig genoeg laminaatvloeren op de markt, die erg goed tegen vocht kunnen… en die ook nog eens makkelijk schoon te maken zijn. Laminaat is tegenwoordig dus uiterst geschikt voor in de keuken mits het aan de juiste eisen voldoet. Maar hoe kies je dan de juiste laminaatvloer? Kijk je naar speciale merken zoals Barry Alloc laminaat, of laat je je meer sturen door specifieke aanbiedingen of stijlen? Hieronder helpen we je een handje door een aantal aandachtspunten af te gaan, waar je op moet letten bij het uitkiezen van laminaat dat geschikt is voor de keuken.
Als je een laminaatvloer gaat kopen voor in de keuken is het belangrijk dat je kijkt naar de gebruiksklasse van het laminaat. Hoe hoger de gebruiksklasse, hoe steviger de vloer zal zijn en dat betekent op zijn beurt dan weer dat het laminaat langer mee gaat. Een laminaatvloer in een keukenruimte heeft veel te verduren, waardoor gebruiksklasse en levensduur belangrijke aandachtspunten zijn bij de aankoop. Je kunt je bij de aanschaf van jouw nieuwe laminaatvloer natuurlijk altijd laten informeren door een vloerenexpert zoals Floorhouse over de gebruiksklasse.
In een keuken wil er nog wel eens iets vallen, of er wordt gesleept met eetkamerstoelen. Krasbestendig laminaat is dan zeker een vereiste. Hierdoor kan de vloer tegen een stootje en is het niet erg wanneer er een keer iets over de grond sleept of erop valt. Wanneer de keuze voor een krasbestendige vloer gemaakt is deze kwalitatief zeer goed en ook nog eens krasbestendig. Ideaal om te gebruiken in de keuken! Hoe harder de toplaag, des te hoger de slijtklasse én dus de gebruiksvriendelijkheid. Beschikt het laminaat over een stevige kernplaat? Dan is het geen probleem als je per ongeluk een glas of pan op de vloer laat vallen. Het laminaat is hier dan namelijk goed tegen bestand.
Vochtbestendig laminaat is een must voor een keukenvloer
Eén van de belangrijkste eisen voor een laminaatvloer in de keuken, is dat het laminaat waterbestendig moet zijn. Ongelukjes kunnen gebeuren en in de keuken komt daar vaak vocht bij kijken. Gelukkig is dat geen probleem als je laminaatvloer waterbestendig is. De vloer zal niet kromtrekken of lelijk worden. Ook moet een keukenvloer vaker gereinigd worden doordat deze bijvoorbeeld te lijden heeft onder vet- en etensresten van het koken. Als je beschikt over waterbestendig laminaat kan je de vloer zo vaak schoonmaken als je zelf wenst. De vloer wordt hier niet dof van.
Laminaat in bijkeuken
Kies je dus voor een waterbestendig laminaat, dan kun je dit ook doortrekken naar de bijkeuken. Dit laminaat is bestand tegen de inloop van werkschoenen en laarzen. De extra harde toplaag is bijzonder krasvast, dus het laminaat kan tegen een stootje. Een goede droog/schoonloopmat is natuurlijk altijd belangrijk bij de buitendeur, want anders loop je het vuil door de hele woning.
Kies dus gerust voor laminaat in de keuken en bijkeuken. Als het laminaat aan de bovenstaande eisen voldoet, kan je zorgeloos laminaat in deze ruimtes leggen. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar kan nét zo praktisch zijn als een tegelvloer. En vergeleken met een tegelvloer is laminaat een betaalbaarder alternatief en kun je deze vloer zelf gemakkelijk leggen. Ideaal!
Heb je eenmaal besloten welke soort laminaat je wilt leggen in je woning? Dan moet je ook beslissen welke ondervloer je wilt hebben. Zonder ondervloer kun je immers geen laminaat leggen. Maar hoe weet je nu welke soort geschikt is voor jouw situatie? Veel mensen denken dat dit te maken heeft met het soort laminaat dat je gaat leggen, maar dat is een misverstand. Belangrijker is welke ondergrond de desbetreffende ruimte heeft.
Ga je laminaat leggen op een ondergrond van beton? Kies dan voor een ondervloer die vochtwerend is. Dit is met name van belang voor nieuwbouwwoningen of ruimtes op de begane grond. Ga je laminaat leggen op een vaste houten vloer, dan is het aan te raden om ondervloer platen te gebruiken. Deze werken namelijk sterk egaliserend en geluiddempend en zijn goed bestand tegen de druk van de topvloer.
Geluiddempende laminaatvloer
Woon je in een flat of appartement? Dan moet je ervoor zorgen dat je vloer voldoende geluiddempend is. Hier zijn wettelijke eisen voor. Zo moet je een TNO gecertificeerde ondervloer hebben die een geluidsreductie biedt van tenminste 10 decibel. Ook voor je eigen woongenot is dit aan te raden: niemand zit te wachten op een verstoorde relatie met de onderburen.
Niet iedere ondervloer is geschikt voor vloerverwarming. Sommige ondervloeren isoleren de vloerverwarming waardoor het effect ervan verloren gaat. Anderen zijn juist niet goed bestand tegen de warmte die de vloerverwarming afgeeft. Kies daarom voor een ondervloer die speciaal gemaakt is om samen met vloerverwarming gebruikt te worden.