Alles wat je moet weten over grasmaaien

  • Marco
  • april 26, 2023
  • Comments Off
dit moet je weten over grasmaaien

Wil je je buren jaloers maken op jouw gazon? Een dik, robuust gazon vraagt ​​om de juiste verzorging… en grasmaaien is essentieel voor het behoud van een gezond gazon. Om ervoor te zorgen dat jouw tuin er op zijn best uitziet, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We laten je zien hoe, met onze tips over hoe je je gazon correct maait en wat je nodig hebt voor het juiste gazononderhoud.

Waarom moet ik mijn gazon maaien?

Spreekt het idee van een wilde, ongetemde tuin je aan? Hoewel het misschien als een goed idee klinkt, is het niet praktisch omdat het de oppervlakte van jouw gazon die je daadwerkelijk kunt gebruiken, beperkt. En dat realiseer je je misschien pas als je een barbecue organiseert voor al je vrienden! Maar grasmaaien is niet alleen praktisch, het is ook belangrijk voor het onderhoud van een goed en robuust gazon. Het maaien van het gazon bevordert de ontwikkeling van nieuwe scheuten en zorgt ervoor dat het gras dikker wordt.

Wanneer moet ik mijn gazon maaien?

Net als bij het planten van een tuin of het zaaien van zaden om nieuwe planten te laten groeien, is timing belangrijk als het gaat om gazononderhoud… en dit geldt ook voor grasmaaien. Vanaf het begin van het jaar tot de herfst heeft jouw gazon regelmatig aandacht nodig. Tijdens de wintermaanden kun je het laten rusten.

Het gazon voor het eerst maaien in het nieuwe jaar

Tijdens de koude wintermaanden zal je gazon net als alle andere planten tijdelijk stoppen met groeien. Je gazon gaat weer groeien als het buiten wat warmer wordt. Maar je moet geduld hebben, want als je het gazon te vroeg in het jaar maait, kan het kwetsbare gras zelfs beschadigd raken. Je moet wachten tot de temperatuur boven de 10 graden is gestegen en er geen rijp meer op de grond ligt.

De laatste keer maaien voordat de winter aanbreekt.

Voordat je het gazon in winterslaap laat gaan, is het raadzaam om het gazon nog een laatste keer te maaien. Het juiste moment hiervoor: Na de eerste nachtvorst, als het gras redelijk droog is. Zo worden de grassprieten niet plat gedrukt. Het is ook belangrijk om het maaisel tijdens de laatste maaibeurt op te vangen, vooral bij grasmaaiers met mulchhulpstukken.

Wanneer is het beste moment van de dag om uw gazon te maaien?

Wil je tijdens het grasmaaien aan je kleurtje werken? We zouden dit niet aanraden, omdat het maaien van je gazon als de zon op zijn hoogtepunt is, je gras te zwaar belast. Het is het beste om het gazon in de late namiddag te maaien. Maaien zal de buren op dit tijdstip ook niet irriteren en de gemaaide grassprieten staan niet in het hevige zonlicht van het middag uur.

Hoe vaak moet ik mijn gazon maaien?

De eerste zonnestralen van de lente zullen je naar buiten lokken. Dat komt goed uit, want het gazon heeft in het voorjaar veel aandacht nodig. Probeer het een keer per week te maaien. In de zomer moet je je gazon langer de tijd geven om te herstellen en het eens in de twee weken maaien, anders kan het verschroeien door te veel blootstelling aan de zon. In de herfst kun je het gazon weer regelmatiger gaan maaien, afhankelijk van hoe vaak het regent en hoe warm het buiten is. Maar het is niet het einde van de wereld als je een week vergeet het gras te maaien. Krachtige grasmaaiers kunnen vrij goed overweg met langer gras. Maar hoe langer je wacht, hoe meer moeite het kost om de klus te klaren. Afhankelijk van hoe lang het gras is, moet je het dan mogelijk in twee fasen maaien.

Alles wat je moet weten over grasmaaien

Grasmaaien: maaihoogte, kwaliteit en techniek

Als je een gezond, dik gazon wilt hebben, zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden: van de juiste maaihoogte tot gelijkmatig maaien en ervoor zorgen dat je de juiste maaibreedte gebruikt – deze tips en trucs helpen je bij het onderhouden van het gazon op de juiste manier.

Hoe lang of kort wil je je gazon maaien?

Welke maaihoogte voor jou de juiste is, hangt af van het soort activiteiten dat je voor je gazon gepland hebt. Je kunt streven naar een hoogte die past bij het activiteitenniveau waarvoor jouw gazon zal worden gebruikt. Een andere belangrijke factor om te overwegen is het weer. Als het klimaat relatief mild is en veel regent, dan kun je je gazon waarschijnlijk inkorten tot ongeveer 2 cm. Hoe heter en droger het is, hoe gemakkelijker het is om het gazon te maaien: anders verbrandt het gras te snel.

De juiste maaihoogte voor een tuinfeest

Wil je je tuin gebruiken als buitenkamer? Als je van plan bent de tuin te gebruiken voor barbecues in de zomer, kun je het gazon het beste wat korter maaien, zodat de gasten er comfortabeler op kunnen staan ​​en rondlopen. Als je een groot tuinfeest of een kleine barbecue in de tuin wilt organiseren, is een middelgroot gazon precies goed voor jou.

De juiste maaihoogte voor een speelveld

Het maaien van het gazon tot een gemiddelde lengte zou voldoende moeten zijn voor de meeste sportieve activiteiten, zoals voetbal. Dit zorgt ervoor dat het kort genoeg is om het hardlopen niet te belemmeren, maar lang genoeg om een ​​lichte val op te vangen. Als je verschillende delen van de tuin voor verschillende dingen wilt gebruiken, kies dan een eenvoudige maaihoogte-instelling op de grasmaaier.

Makita grasmaaier
BLACK+DECKER CLM3825L2-QW Grasmaaier
Previous «
Next »