Wanneer je zelf meubels wilt gaan maken met MDF, kan je hier wat tips vinden wat je kunt maken en met welk materiaal je aan de slag kunt gaan om creatief aan de slag te gaan en je interieur uniek te maken.
Waarom voor MDF kiezen?
MDF is een goedkoop materiaal waardoor je niet de hoofdprijs hoeft te betalen om iets leuks te kunnen maken. Daarnaast werkt het hout niet/minder zoals vaak wel gebeurt bij diverse houten meubels/materiaal. En als je in kleuren en/of patronen wilt gaan werken kan je het makkelijk overschilderen of spuiten.
Hoe te beginnen?
Zorg dat je op papier duidelijk uitwerkt hoe je meubel eruit komt te zien. Meet meerdere keren de maten op om zeker te zijn dat ze juist zijn. Bestel jouw MDF platen bij Pontmeyer, als je geen zaagmachine hebt, kun je ook bij bouwcentra vragen om de MDF platen voor je te zagen. Natuurlijk kan je zelf gereedschap en een zaagmachine huren om te zagen. Zo kan je makkelijker iets aanpassen wanneer bepaalde maten toch niet goed uitkomen.
Passen en bijwerken
Wanneer je het MDF op maat hebt gezegd, kijk je naar alle verbindingen waarmee je jouw meubel in elkaar zet. Dit is dus met schroeven, pluggen, alles wat elkaar verbindt. Wanneer gaten zijn gemaakt kijk je of je design mooi in elkaar past. Is het niet gelijk, scheur en zaag waar nodig om een mooi stabiel geheel te maken. Als de opzet klaar is, kan je verder met de afwerking.
Afwerking
Wanneer alles mooi past is het tijd voor de afwerking. Zorg dat je een schone, gladde ondergrond hebt. Dan kun je starten met het opleuken van jouw meubel. Je kunt bijvoorbeeld het geheel met beits lakken of ervoor kiezen om de spuitbus te pakken. Om alle hoekjes en randen goed mee te nemen kan je dan beter dit doen als het geheel nog niet in elkaar zit. Wanneer het eerste meubel een succes is, kan je natuurlijk op weg naar het volgende meubel. Dan daarbij aan een bed (of hoofdeinde), diverse andere meubelen en zelfs accessoires zoals spiegels, manden, noem het maar op.
Nadelen MDF
Natuurlijk heeft MDF niet alleen maar voordelen. Denk daarbij aan de duurzaamheid ten opzichte van massief hout, het kan sneller kapot. Het is gevoeliger materiaal, zorg dus altijd voor een goede afwerking en belast het niet te zwaar.