• Homepage
  • >
  • Wonen
  • >
  • Zo kies je de beste lamp voor elke kamer: handig stappenplan

Zo kies je de beste lamp voor elke kamer: handig stappenplan

  • Woon
  • januari 24, 2020
  • Comments Off
beste lamp voor elke kamer

De verlichting in een kamer is niet alleen een onderdeel van de inrichting, maar kan veel beïnvloeden. Denk aan je functioneren en zelfs aan je veiligheid. Het is dus begrijpelijk dat je je huis, de plek waar je vermoedelijk een groot deel van je leven doorbrengt, goed wilt laten verlichten. Zo kies je de beste lamp voor elke kamer:

Stap 1: Denk na over de functie van elke kamer

Om de verlichting van je huis te optimaliseren, moet je eerst nadenken over de manier waarop je elke kamer gebruikt. Bepaalde soorten verlichting dienen namelijk een specifiek doel. Over het algemeen valt de functie van een lamp in één van deze drie categorieën: 

  1. Omgeving
  2. Taak 
  3. Accent

Omgevingsverlichting fungeert als de algemene verlichting van een ruimte. Deze lampen verlichten de hele ruimte. Hieronder valt ook sfeerverlichting. Hiervoor kun je een kroonluchter, hanglamp of wandlampen gebruiken.

Taakverlichting verlicht een werk- of leesruimte. Je wilt dat deze verlichting helderder is dan je sfeerverlichting, zodat je een ‘taak’ als lezen of werken goed kunt uitvoeren. Bureaulampen en onderkastverlichting in de keuken zijn veel voorkomende taakverlichting.

Accent verlichting benadrukt een bepaald gebied, zoals een kunstwerk of een boekenkast. Het creëert meestal schaduw rond het object voor een dramatisch effect. Wandlampen en spotjes zijn veel voorkomende accentlampen.

Om je ruimtes goed te verlichten, kun je het beste nagaan hoe je elke ruimte gaat gebruiken en of er iets is wat je wilt accentueren. Begin met sfeerverlichting en kijk dan of taak- en accentverlichting relevant zijn. Alleen bij ruimtes die sterk taakgericht zijn, zoals een kantoor aan huis, kan het raadzaam zijn om je eerst te richten op taakverlichting. In een gang die ook dienst doet als foto- of kunstgalerie, kan accentverlichting de eerste overweging zijn.

Stap 2: Denk na over de plek van de verlichting

Denk na over de plek waar je het licht in de kamer wilt hebben. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, gebruik dan deze suggesties:

Woonkamer: Naast het omgevingslicht is het een goed idee om een accentverlichting in een hoek van de kamer te gebruiken. Focus op een object, zoals een kunstwerk of een stoel.

Keuken: Kies voor omgevingslichting aan het plafond en voeg dan lagere taakverlichting toe om de plek te verlichten waar je de ingrediënten van een maaltijd voorbereidt. Indien mogelijk is de gootsteen ook een goede plek om taakverlichting toe te voegen.

Slaapkamer: Het is gebruikelijk om taakverlichting in de  slaapkamer op nachtkastjes of aan de muur boven het bed te plaatsen. Omgevingslicht kun je het beste plaatsen op de plek waar je je aankleedt.

Badkamer: Badkamerverlichting kan lastig zijn. Je wilt taakverlichting voor de spiegel, maar lampen van boven kunnen schaduwen geven. Overweeg verlichting aan beide zijden van de spiegel. Gebruik een omgevingslicht boven het hoofd om de ruimte volledig te verlichten.

Stap 3: Kies de juiste lampen

De lamp is de daadwerkelijke lichtbron, dus het type lamp bepaalt hoe het licht eruit zal zien. Verschillende lampen geven een verschillend resultaat. Er zijn vier basistypes:

Halogeen: Deze lampen geven een helder, wit licht, vergelijkbaar met natuurlijk daglicht. Ideaal voor taak- en accentverlichting. Ze zijn alleen veel minder zuinig en gaan minder lang mee dan LED en moderne TL lampen.

Spaarlamp: Deze lampen zijn geschikt als omgevingsverlichting omdat ze veel lichtspreiding hebben. Ze zijn bijna net zo zuinig als LED, maar gaan minder lang mee.

TL-lamp: TL-lampen worden vooral gebruikt voor taakverlichting. Ze zijn vooral functioneel en niet geschikt om sfeer te creëren.

LED lampen: Deze lampen gaan lang mee, zijn efficiënt en zijn beschikbaar in verschillende lichtkleuren. Dat maakt ze geschikt voor sfeerverlichting. Omdat je vrij veel LED lampen nodig hebt, zijn ze wat minder geschikt voor omgevingsverlichting. Voor taakverlichting is LED tl verlichting. Heel geschikt.

Previous «
Next »