Je huis verwarmen met een pellethaard

  • Woon
  • augustus 30, 2018
  • Comments Off

Je huis verwarmen met een pellethaard heeft veel voordelen: je bespaart aanzienlijk op de gasrekening, het gezellige haardvuur zorgt voor sfeer in je woonkamer en door subsidie kun je voordelig een pellethaard aanschaffen. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van pellethaarden.

Wat is een pellethaard?

Een pellethaard is een kachel die gestookt wordt op houtkorrels. Deze korrels zijn vervaardigd uit houtsnippers die onder hoge druk zijn samengeperst. Deze houtkorrels worden pellets genoemd. De pellets worden vervaardigd uit zaagsel en afval van de houtindustrie, dit kan bijvoorbeeld gerecycled hout zijn. De pellets zijn dusdanig geperst dat de verbranding maximaal rendement oplevert.

Werking van een pelletkachel

De verbranding van pellets zorgt voor een minimale hoeveelheid fijnstof en C02. De pellets vervangen fossiele brandstoffen en zo wordt je woning op een milieuvriendelijke manier verwarmd. Door minder fossiele brandstoffen, zoals gas, te gebruiken bespaar je flink op de energierekening.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een open haard, heeft een pellethaard een zeer goed rendement. De pellets worden bijna volledig opgebrand en er blijven weinig verbrandingsresten over. Het schoonmaken van de pellethaard is dus niet zo’n vervelend klusjes als het schoonmaken van de open haard. De pellets worden in de haard opgeslagen in een pelletreservoir en door een mechanisme worden de pellets geleidelijk de verbrandingsoven ingeleid. Je hoeft de pallets dus niet zelf op het vuur te gooien. De opslagcapaciteit verschilt per kachel je hoeft de pellethaard maar een keer per dag te vullen.

Inbouw pelletkachel

Door de pellethaard in te bouwen maak je optimaal gebruik van je woonruimte. De kachel is een goed alternatief van de openhaard. Een pellethaard heeft een rustige vlam en is net zo gezellig als een openhaard. De pellethaard heeft een breed glas ter bescherming en het rendement is veel hoger dan houtkachel. Het is ook mogelijk om de pellethaard aan te sluiten op de CV installatie.

Een goed alternatief is een warmtepomp

De pelletkachel is inmiddels een bekend alternatief om je huis te verwarmen. Maar ook de warmtepomp is in opkomst. Een warmtepomp verwarmt een huis op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Een warmtepomp gebruikt weinig tot geen aardgas en zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot met 50 procent daalt.

Previous «
Next »