Bijna bij alles wat we tegenwoordig kopen of doen staat duurzaamheid centraal. We proberen hier in ons dagelijks leven steeds meer rekening mee te houden en in je keuken valt wat dat betreft een hoop te halen. Sommige veranderingen komen vanaf hogerhand, zoals het steeds minder aansluiten van huizen op het gasnet. Andere veranderingen kun je echter zelf makkelijk doorvoeren, zeker met enkele tips van experts. Zo is er tegenwoordig een brede keuze in led verlichting, wat je keuken direct duurzamer maakt, en waardoor je elektriciteitsrekening een stuk lager uit zal vallen. Wil je een nieuwe houten keuken kopen, of je huidige gaan verbouwen en doe je dat het liefst zo duurzaam mogelijk? Lees dan onderstaande blog!
Led verlichting in de keuken
Door in je plan voor de nieuwe keuken de juiste lampen op de juiste plekken te kiezen, kun je met minder lampen, en dus minder energie, beter licht in huis halen. Uiteraard zijn led lampen de meest energiezuinige keuze, ook in de keuken. Zorg dat de algemene verlichting en werkverlichting boven het aanrecht afzonderlijk aan kunnen, zodat niet altijd alles aan hoeft te staan. Kijk daarnaast of je zowel sfeer- als praktische verlichting kunt installeren.
Kijk goed naar het energielabel van je koelkast
Energielabels zijn een handige graadmeter van je energiekosten. Alleen kan het lezen van dergelijke labels nog knap lastig zijn, omdat de criteria voor elk apparaat weer anders zijn. Zeker bij aankoop van een nieuwe koelkast kan je het best goed opletten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn er namelijk maar drie energielabels voor koelkasten: A+, A++ en A+++. Daardoor klinkt label A+ wellicht heel zuinig, maar in werkelijkheid zijn je stroomkosten op jaarbasis anderhalf tot twee keer duurder dan een koelkast met energielabel A+++. Kortom: spiek bij aankoop van een koelkast goed op het label, daar vind je namelijk ook het kWh per jaar op terug, waardoor je het stroomverbruik op voorhand goed in kaart kunt brengen.
Aardgasvrij wonen is de nieuwe trend
Vanwege klimaatverandering is aardgasvrij wonen de nieuwe trend. Als je nu nog een gasfornuis koopt, heb je over een paar jaar spijt. Veel nieuwbouwhuizen worden al niet meer aangesloten op het gasnetwerk, omdat dit een enorme druk op het milieu oplevert. Daarnaast ziet een inductiekookplaat er strak uit en is deze makkelijk schoon te maken. De kookplaat geeft snel warmte, maar wordt niet zo heet. Een inductiekookplaat is de zuinigste keuze als het om elektrisch koken gaat. Zeker als stroom in de toekomst ook duurzamer wordt, dan is inductie de beste oplossing voor de toekomst.
Energie- & waterbesparend water verhitten
Gebruik je meermaals per dag kokend water? Dan is een kokendwaterkraan wellicht een energiezuinigere optie dan een waterkoker. Zo kun je met een Quooker met COMBI- reservoir (voor instant kokend water én warm water) zelfs energie besparen. Doordat Quooker gebruik maakt van hoog-vacuümisolatie blijft het water in de boilers langer op temperatuur, zonder dat daarbij energie verloren gaat. Daarnaast kook je met een waterkoker vaak te veel water, waardoor je onbewust ook veel energie én water verspilt. Met een Quooker pak je meteen de juiste hoeveelheid en hoef je de kraan niet te laten lopen totdat je warm water krijgt.
Duurzaam koken met een stoomoven
Kookplaten, ovens, koelkasten en waterkokers zijn qua energie de grootverbruikers in de keuken. Het stroomverbruik van een stoomoven daarentegen, en dan met name een stoomoven met hoge druk, valt juist weer heel erg mee. Zeker als je het vergelijkt met traditionele ovens of kookplaten, komt de stoomoven goed uit de verf. Dit komt vooral omdat de gerechten in een stoomoven op lagere temperatuur worden bereid, waardoor er minder energie nodig is. Maar dat is niet het enige voordeel van een stoomoven! Met stoom koken is namelijk ook lekker voor jezelf: alle vitamines, mineralen en goede voedingsstoffen worden behouden. Enne… niet onbelangrijk: ook de smaak van je creaties komt beter tot zijn recht.
Een goede ventilatie is erg belangrijk in de keuken
Aangezien er veel vocht vrijkomt in de keuken is het belangrijk om goed te ventileren. Hierdoor kun je verbrandingsgassen en kookluchtjes sneller het huis uit te krijgen. Een afzuigkap boven de kookplaat is hiervoor de beste oplossing. Kies als het kan voor een afzuigkap die de lucht naar buiten blaast, deze zijn namelijk veel effectiever dan recirculatiekappen. Bovendien wordt dan ook het vocht afgevoerd.
Minder plastic in de keuken
Wil je in 2020 minder plastic in huis halen? Goed idee! Veel kraan fabrikanten hebben innovatieve ontwikkelingen die je daarbij kunnen helpen. Zo is het mogelijk om gefilterd en gekoeld kraanwater te tappen uit je eigen keukenkraan. Sommige kranen hebben daar bovenop ook een bruisend water functie. Dat betekent geen gesjouw meer met plastic flessen mineraalwater uit de supermarkt, maar koud gefilterd of bruisend kraanwater in een handomdraai.