3 Tips voor een tuin vol natuur

  • Woon
  • november 7, 2018
  • Comments Off

Je tuin is een plek waar je heerlijk tot rust komt. Van gezellige tuinfeestjes tot rustige ochtenden met een flinke kop koffie. Het is fijn als je tuin veel natuur heeft. Dit heeft namelijk een rustgevende werking. Bovendien hebben planten ook een luchtzuiverende werking. Dit zorgt dus voor een goede luchtkwaliteit. Lees in dit artikel 3 tips voor meer natuur in je tuin.

Creëer een natuurlijke eyecatcher

Een goed idee om je tuin wat natuurlijker te laten lijken, is om een opvallend plekje te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een vaste plantenbak met een opvallende boom. Vaste plantenbakken zien er erg mooi uit in de tuin en vallen ook erg op. Om de plantenbak nog meer op te laten vallen plaats je verlichting onder de randen. Dit geeft het ook een mooi effect in de avond. Plantenbakken van betonblokken of natuurstenen zijn mooie opties voor een vaste plantenbak. In de plantenbak plaats je een opvallende boom zoals de trompetboom, pontische eik of een cercis canadensis. Dit kan je eventueel omringen met gras. Zo creëer je een echte eyecacther dat ieders aandacht trekt, en omdat het om een boompje gaat (eventueel omringd met gras of plantjes) geeft het je tuin ook een natuurlijke uitstraling. Als je niet goed weet je hoe dit precies aanpakt, schakel je een tuinman in. Die geeft namelijk ook tuinadvies en helpt bij het ontwerpen van je tuin.

Verwerk waterelementen in de tuin

Water heeft een erg rustgevende werking: het geluid, maar ook de aanblik, van stromend water werkt erg kalmerend en ziet er ook nog eens erg mooi uit. Het geeft je tuin ook een meer natuurlijke, maar ook luxe uitstraling. Het is een optie om een vijver in de tuin de laten aanleggen. Dat hoeft geen grote vijver te zijn, een kleinere vijver is ook erg leuk in de tuin. Vissen in de vijver is een aanrader voor in de vijver. Dit voegt toe aan het natuurlijke in de tuin. Leuke vissen voor in de vijver zijn koikarpers, goudelritsen en sluierstaarten. Naast het aanleggen van een vijver is het ook een optie om waterelementen of watertafels te plaatsen in de tuin. Die staan erg mooi en geven de tuin dat gewenste natuurlijke en enigszins luxe uitstraling.

Gebruik de hekken en muren

Vooral als je een kleine tuin hebt is het lastig om meer natuur in de tuin te verwerken. Je hebt dan namelijk minder ruimte voor bijvoorbeeld een opvallende en grote eyecatcher of een vijver. Ook heb je minder ruimte voor planten en bloemen. In dit geval is het erg belangrijk om op een slimme manier gebruik te maken van de ruimte die je hebt. Verwerk bijvoorbeeld wat hangplanten bij de hekken of aan de muur. Zo maak je een verticale tuin tegen het hek aan. Ideaal om meer natuur in je tuin te verwerken zonder al te veel ruimte in te nemen. Andere manieren om meer groen te verwerken zonder ruimte in te nemen in de tuin zijn groene gevelbedekking en een groendak. Groene gevelbedekking is het bedekken van de gevel met bijvoorbeeld mos of andere begroeiing. Bij een groendak legt een dakwerker een nieuw dak dat ook begroeit is met mos of andere begroeiing. Dit is een goede optie als je een schuur in de tuin hebt.

 

Previous «
Next »