5 veelgemaakte fouten bij schilderen buiten

  • Woon
  • februari 17, 2021
  • Comments Off
schilderen buiten

Het lijkt zo simpel om buiten even de kozijnen en deuren van een nieuwe kleur te voorzien. In de praktijk blijkt echter dat er toch vaak cruciale fouten worden gemaakt waardoor het schilderwerk mislukt en soms zelfs volledig moet worden overgedaan. We laten je 10 veelgemaakte fouten zien zodat jij die kunt voorkomen.

Schilderen bij hoge temperaturen

De ideale temperatuur om buiten te schilderen is rond de 20 graden Celsius. Alleen dan kan optimaal gebruik gemaakt worden van de zogenaamde ‘open tijd’. Met open tijd wordt de tijd bedoeld dat de verf kan vloeien voordat het echt gaat drogen. Bij een hogere temperatuur dan 20 graden wordt de ‘open tijd’ meteen een stuk korter en kan het voorkomen dat je de verf niet meer kunt verwerken zonder strepen te maken. Bij echt hoge temperaturen kan de verf zelfs als het ware gaan koken waardoor het niet meer hecht.

Niet voldoende ontvetten

Ook een veelgemaakte fout is het niet voldoende ontvetten van het te verven oppervlak. Op oude verflagen buiten zit altijd roet op het houtwerk. Dit roet is voornamelijk afkomstig uit de lucht. Voordat je gaat schilderen moet deze laag eerst zorgvuldig verwijderd worden. Gebruik daarvoor een goede verfreiniger. Ammoniak alleen is vaak niet voldoende.

Kieren dicht kitten

Kieren tussen de bouwstenen en het hout zorgen ervoor dat overtollig vocht een uitweg kan vinden naar buiten. Wanneer je de kieren volledig gaat dichtmaken met een siliconenkit is dat niet meer mogelijk. De verf op de kozijnen kan gaan bladderen omdat het vocht toch ergens een uitweg zoekt.

Verven van vochtig hout

Voordat je hout buiten gaat schilderen moet je zorgen dat het voldoende droog is. Als nog nat hout wordt afgesloten door een verflaag aan te brengen, gaat ook hier de verflaag bladderen. Maak houtwerk buiten eerst goed kaal en breng een grondverf aan als beschermlaag zodat er geen water meer in het hout kan trekken. Met goede grondverf is het niet nodig om snel af te lakken. Daar kan gerust een maand of langer tussen zitten.

Slechte verf gebruiken

Goedkoop is duurkoop klinkt het gezegde, en dat geldt zeker voor het kiezen van de juiste verf voor buiten. Sigma S2U Allure Gloss is een prima hoogglans lakverf voor buiten. Uitermate weervast en met een lange levensduur. Goede verf gebruiken betaald zich altijd uit in je voordeel. Sigma verf is gemakkelijk en snel online te bestellen.

Previous «
Next »