Een aanhangwagen en een caravan zijn natuurlijk compleet verschillend van elkaar. Maar toch zijn een aanhangwagen en een caravan ook hetzelfde. Zo gelden in veel gevallen dezelfde regels zoals:
- Het laadvermogen
- De keuringen
- Het rijbewijs
- Het onderhoud
Een caravan hoeft net als een aanhangwagen niet periodiek gekeurd te worden zoals bij auto’s. Je bent zelf verantwoordelijk voor de staat van je aanhangwagen of caravan.
Voor welk rijbewijs je nodig hebt bekijk het schema:
Moet je met een caravan/aanhangwagen Wegenbelasting betalen?
Wegenbelasting moet betaald worden voor gemotoriseerde voertuigen waarmee je de openbare weg op gaat. Een caravan en een aanhangwagen zijn geen gemotoriseerde voertuigen. Je hoeft hier dus ook geen wegenbelasting voor te betalen.
Is het keuren van een Caravan verplicht?
Het keuren van een caravan is niet verplicht. Dit is door de fabrikant al gedaan wanneer deze geproduceerd werd. Een caravan herkeuren is ook niet verplicht. Is een caravan nog niet gekeurd geweest dan moet dat nog wel gebeuren. Dit geldt ook voor een caravan buiten de EU.
Voor aanhangwagen gelden dezelfde regels.
De RDW-aanhanger regels
Een aanhangwagen moet aan een aantal regels voldoen. Doet je aanhangwagen dat niet? Dan riskeer je flinke boetes. Wil je bijvoorbeeld een tweedehands aanhanger kopen let dan op de volgende aanhangwagen onderdelen:
- Verlichting
- Chassis
- Assen
- Eventuele rem onderdelen
- Vloerplaat
- Banden
- Koppeling
- Hang en sluitwerk
Dit zijn ook de onderdelen waar het RDW naar kijkt en waar een aanhangwagen zeker aan moet voldoen.
Een aanhanger of caravan achter de auto? Hier moet je op letten
Als je een caravan of aanhanger achter je auto hebt dan wil je natuurlijk dat dit veilig en comfortabel is. De gewichtsverdeling tussen het trekkende voertuig en de aanhanger of caravan is dan erg belangrijk. Voordat je zomaar gaat rijden met een combinatie is het dus wel belangrijk te weten wat je wel en wat je juist niet moet doen. Dus voordat je gaat rijden houdt rekening met de onderstaande punten.
Maximaal trekvermogen
Het maximale trekvermogen van een auto vind je op het kentekenbewijs van de auto. Het is belangrijk dat je deze niet overschrijdt. Dit is slecht voor de auto en het is verboden. Staat er geen maximaal trekvermogen op het kentekenbewijs, dan mag de auto niets trekken.
Maximaal laadvermogen
Net als bij een aanhangwagen heeft een caravan ook een maximaal laadvermogen. Het is erg slecht voor je auto en voor je aanhangwagen en caravan om hier overheen te gaan. Zeker voor een aanhangwagen er bestaat namelijk een grote kans de as verzakt of zelfs helemaal breekt.
Lading verdelen
De lading verdelen is van essentieel belang voor een goede wegligging van zowel een aanhangwagen als een caravan.
Belaad je een aanhangwagen of caravan niet goed dan kan deze extreem gaan slingeren wat natuurlijk erg gevaarlijke situaties kan opleveren.
Verdeel de lading dus over de hele laadruimte. Wil je een zwaar object vervoeren plaats deze dan in het midden.
Welk rijbewijs heb ik nodig?
Het rijbewijs is ook zeer belangrijk. Je kunt niet zomaar met iedere combinatie de weg op gaan. Het maximale gewicht van een combinatie van een aanhangwagen of caravan met een trekkend voertuig mag niet meer zijn dan 3500 kg. Je mag met deze combinatie dan de weg op met een rijbewijs B. Is dit gewicht hoger dan moet je in bezit zijn van een BE rijbewijs.