De veiligheid van schakelmaterialen

  • Woon
  • november 14, 2017
  • Comments Off

Bij het aanleggen van een nieuw elektra netwerk in je huis moeten er veel keuzes gemaakt worden. Waar wil je stroompunten hebben, waar wil je lampen hebben en waar wil je schakelaars in je huis? Dit zijn met name praktische zaken. Maar er moet uiteraard ook een veilig netwerk gemaakt worden. Welke dikte van de kabels pak je en wat is een goede kwaliteit schakelmateriaal. Schakelmateriaal van Gira is een kwalitatieve optie met een ruim assortiment aan mogelijkheden. Zo heb je een klassieke design maar ook een zeer strakke uitvoering.

Veiligheidstips bij het aanleggen van een nieuw elektra netwerk

Verbouwing

Schakel tijdens een verbouwing of aanpassing aan de woning altijd je stroomnetwerk uit. Zo voorkom je dat je zelf onder stroom komt te staan of dat er kortsluiting plaatsvind. Uiteraard kan je dit per groep doen zodat je nog gewoon je elektrische apparatuur kunt gebruiken.

Overzicht in de groepenkast

Als er een nieuwe indeling in de groepenkast wordt gemaakt wordt is het van belang dat dit ook over 10 jaar nog duidelijk is. Maak dus een duidelijk overzicht en zorg dat deze markering ook op de stoppenkast wordt aangegeven. Doe dit niet met behulp van een los papiertje want het is zeer waarschijnlijk dat je deze een keer kwijt raakt. Een goed idee is om de markering met behulp van labels op de groepen te plakken.

Aantal groepen

Bij de keuze van het aantal groepen moet je nagaan waar zware apparaten komen te staan. Dit is bijvoorbeeld een oven, een vaatwasser, wasmachine of inductiekookplaat. Deze apparaten hebben een hoog energieverbruik. Daarom wordt tegenwoordig een oven of inductiekookplaat op een aparte groep aangesloten. Dit om te voorkomen dat bij eventueel gelijktijdig gebruik de stoppen eruit knallen.

Ook in de garage is dit aan te raden. Mocht je namelijk je wasmachine in de garage zetten en bijvoorbeeld ook een hogedrukspuit aan willen sluiten kan dit al voor problemen zorgen.

Erkend installateur

Naast de keuze voor kwalitatief schakelmateriaal is een degelijke installatie ook van belang. Als je handig en nauwkeurig bent met elektrotechnische kennis dan kan je er voor kiezen dit zelf te doen. Echter is het aan te raden hiervoor een erkend installateur in de arm te nemen. Deze bedrijven hebben naast kennis over een veilig netwerk ook praktische tips. Waar je bijvoorbeeld een stroompunt moet aanleggen of dat het ook makkelijk is om een buitenlamp aan je garage te hangen. Veilig en praktisch dus!

Als je deze punten in acht neemt is de kans op fouten en kortsluiting in je netwerk vele malen kleiner. Bespaar niet op je schakelmateriaal, goedkoop is uiteindelijk duurkoop.

 

Previous «
Next »