Dit zijn de meest voorkomende soorten plastic

  • Woon
  • oktober 13, 2022
  • Comments Off
meest voorkomende soorten plastic

In onze voortdurende inspanning om je informatie te geven over plasticvervuiling en duurzaamheid, dachten we dat we een van de meest voorkomende vragen zouden beantwoorden die we krijgen: is plastic niet allemaal hetzelfde? Echter een blik op het assortiment van kunststofgroothandel PerlaPlast leert ons dat er veel verschillende soorten zijn. Het is echter begrijpelijk dat veel mensen denken dat er maar een soort plastic is. In feite zijn er honderden soorten plastic (ook wel polymeren genoemd), maar slechts een handvol die we regelmatig gebruiken.

Kennis van de verschillende soorten plastic is van cruciaal belang om de complexiteit van recycling, upcycling en de gezondheidsfactoren die met plastic samenhangen te begrijpen. Maar het sleutelwoord daar is ‘complexiteit’, omdat er zoveel soorten zijn. Deze blog is dan ook bedoeld als een introductie voor degenen die weinig tot geen kennis hebben, waarbij we kijken naar de meest gebruikte soorten plastic.

Polyethyleentereftalaat (PET of PETE)

Dit is een van de meest gebruikte kunststoffen. Het is lichtgewicht, sterk, meestal transparant en wordt vaak gebruikt in voedselverpakkingen en stoffen (polyester). Voorbeelden: Drankflessen, Voedsel flessen/potjes (saladedressing, pindakaas, honing, etc.) en polyester kleding of touw.

Polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE)

Polyethyleen is een van de meest voorkomende kunststoffen ter wereld, maar is ingedeeld in drie soorten: hoge dichtheid, lage dichtheid en lineaire lage dichtheid. High-Density Polyethyleen is sterk en bestand tegen vocht en chemicaliën, waardoor het ideaal is voor dozen, containers, buizen en andere bouwmaterialen. Voorbeelden: melkpakken, wasmiddelflessen, inlegvellen voor ontbijtgranen, speelgoed, emmers, parkbanken en starre buizen.

Polyvinyl Chloride (PVC of vinyl)

Deze harde en stijve kunststof is bestand tegen chemicaliën en weersinvloeden, waardoor het gewenst is voor bouw- en constructie toepassingen. Omdat het geen elektriciteit geleidt, wordt het ook gebruikt voor hightech toepassingen, zoals draden en kabels. Het wordt ook veel gebruikt in medische toepassingen omdat het ondoordringbaar is voor ziektekiemen, gemakkelijk te desinfecteren is en toepassingen voor eenmalig gebruik biedt die infecties in de gezondheidszorg verminderen. Aan de andere kant moeten we opmerken dat PVC het gevaarlijkste plastic is voor de menselijke gezondheid, waarvan bekend is dat het gevaarlijke gifstoffen uitstoot gedurende zijn hele levenscyclus (bijv. lood, dioxines, vinylchloride). Voorbeelden: leidingen, creditcards, speelgoed voor mensen en huisdieren, regengoten, bijtringen, infuuszakken en medische slangen en zuurstofmaskers.

Lage dichtheid polyethyleen (LDPE)

Een zachtere, duidelijkere en flexibelere versie van HDPE. Het wordt vaak gebruikt als voering in drankkartons en in corrosiebestendige werkoppervlakken en andere producten. Voorbeelden: huishoudfolie, broodzakken, noppenfolie, vuilniszakken, boodschappentassen en drinkbekers.

Polypropyleen (PP)

Dit is een van de meest duurzame soorten kunststof. Het is hittebestendiger dan de meeste andere, waardoor het ideaal is voor bijvoorbeeld voedselverpakkingen en voedselopslag die zijn gemaakt om warme items in te bewaren. Het is flexibel genoeg om licht te buigen, maar behoudt zijn vorm en sterkte voor een lange tijd. Voorbeelden: rietjes, kroonkurken, flessen, warmhoud verpakkingen, verpakkingstape, wegwerpluiers en dvd/cd-doosjes.

Previous «
Next »