Dit zijn de tuintrends voor 2023

  • Woon
  • februari 13, 2023
  • Comments Off
tuintrends 2023

De kerstverlichting is alweer even opgeborgen en het nieuwe jaar is alweer meer dan een maand oud. Hoog tijd om te kijken wat de tuin- en landschap trends van 2023 zullen zijn. Tuinen groeien tenslotte niet in een dag en de winter is de beste tijd om plannen te maken. Om precies te weten te komen waar we naar uit kunnen kijken in het nieuwe jaar, hebben we hoveniersbedrijf Geerts & Groenendaal gevraagd wat we in 2023 kunnen verwachten voor tuintrends. Lees je mee?

Zaaien met gezond verstand

Steeds meer mensen beseffen dat tuinieren goed is voor de geestelijke gezondheid en welzijn. Daarnaast zien we dat door de pandemie meer mensen in de tuin zijn gaan werken. Aan het begin van die pandemie ging tuinieren meer over het opfrissen van de tuin, nu maximaliseren en personaliseren mensen hun buitenruimte. Tuinieren, en gewoon tijd doorbrengen in een buitenruimte die je hebt gecreëerd, verlicht stress en zorgt ervoor dat we ons positiever voelen. Dit is misschien niet direct een ontwerp trend, maar wel een positieve… waardoor we deze trend op nummer 1 hebben gezet!

Gebruik van verschillende materialen

Mensen vragen om meer gedurfde en speelse decor details in de tuin, denk aan het gebruik van handgemaakte tegels op een terras of rond de rand van een zwembad. Het idee is om verschillende tinten, volume en textuur te gebruiken. Als je het goed doet, zal de look druk zijn, maar niet overdreven rommelig.

Overvloed in de tuin

Bij de volgende trend gaat het erom je tuin een beetje wild, productiever en verbonden met de aarde te maken. Het is dan ook tijd om eetbare planten te mengen met de rest van je tuin, in plaats van ze in verhoogde bedden te plaatsen. We zien dat steeds meer mensen de sierlijke schoonheid van eetbare planten waarderen en ze mengen met hun andere bomen en struiken. Een overvloedige tuin combineert het nut van eetbare planten met de liefde voor bestuivers en ander groen. 

Renovaties

Laten we eerlijk zijn: voor velen van ons is het nu niet het moment om een ​​huis te kopen. In 2023 jaar zullen mensen, in plaats van te verhuizen, investeren in het huis en de tuin die ze hebben. Ze vragen meer van hun binnen- en buitenruimtes en beginnen met andere ogen naar hun tuin en huis te kijken. Dit betekent slimmer gebruik van de ruimte; denk hierbij aan een kleinere vuurplaats in zakformaat of een kleine vijver in de hoek van de tuin. Concentreer je hierbij op het comfortabeler en leefbaarder maken van de tuin, in plaats van een tuin opnieuw aan te leggen.

Buiten en binnen lopen steeds meer door elkaar heen

We zien dat er buiten een steeds meer weelderige, ontspannende leefruimte ontstaat. Mensen investeren in kwaliteit meubilair, vuurkorven, pizza-ovens en waterpartijen…. eigenlijk van alles om de buitenruimte nog prettiger te maken om in te vertoeven!

Victoriaanse stijl in de tuin

‘Nostalgische planten’, zoals rozen, sering, hortensia en stokroos zijn terug van weggeweest. Zie deze trend als een verlengde versie van een ‘cottage-tuin.’ Om het te laten werken, is de look casual maar wel georganiseerd met een palet van roze, paars en wit, en mooi, delicaat gebladerte. Witte hekken, grind- of stenen paden en vogelbaden zijn ook weer veel te zien in 2023.

Previous «
Next »