Elektrische veiligheidstips voor ouders

  • Marco
  • januari 31, 2023
  • Comments Off
Elektrische tips voor ouders

Met al de hedendaagse gadgets zijn kinderen vrijwel vanaf de geboorte in de buurt van elektriciteit. Elektriciteit is een mysterieuze, gecompliceerde kracht. We zijn er afhankelijk van, maar we ‘vatten’ het niet echt. En als we elektriciteit niet begrijpen, moet een kind helemaal denken dat het magie is. Daarom is het zo belangrijk om te letten op elektrische gevaren in huis en deze te beperken, en om kinderen al op jonge leeftijd elektrische veiligheid te leren. Kinderen zijn verantwoordelijk voor 20 procent van alle elektrische verwondingen, en de meeste gebeuren thuis. Houd jouw kleintjes veilig met deze elektrische veiligheidstips voor ouders.

Er zijn dingen die je kunt doen om jouw huis elektrisch veiliger te maken voor kinderen. Schakel de stroom uit bij de stroomonderbreker/servicepaneel en test het om er zeker van te zijn dat het is uitgeschakeld voordat je aan circuits gaat werken. En zorg ervoor dat je een erkende elektricien belt om alle werkzaamheden uit te voeren die buiten jouw ervaringsniveau liggen.

Rookmelders met gesproken waarschuwing installeren

Meer dan de helft van de jonge kinderen die elk jaar bij woningbranden omkomen, slaapt als de brand uitbreekt. Zorg ervoor dat je rookmelders hebt die werken. Uit onderzoek naar de reactietijd van kinderen op rookmelders blijkt dat slapende kinderen veel beter en sneller reageren op spraak- en hybride stem toonsignalen (85 tot 89 procent) dan alleen op toon (56 procent).

Wat je kunt doen:

– Installeer rookmelders in elke slaapkamer, buiten alle slaapvertrekken en op elke verdieping van je huis

– Test rookmelders maandelijks en vervang ze elke 10 jaar.

Let op gerafelde snoeren en beschadigde bedrading 

Als jouw huis meer dan 10 jaar oud is, heb je waarschijnlijk geen beveiliging op elk circuit, wat nu wel vereist is voor nieuwbouw. Dit omvat slaapkamers, keukens, gangen, woonkamers, wasruimtes en meer. Huisbranden doden elk jaar kinderen, dus het is de moeite waard om de beveiliging van je huis te updaten.

veiligheidstips voor ouders

Stekkers en stopcontacten

Als ze erin slagen een stekker gedeeltelijk uit het stopcontact te trekken, kunnen hun kleine vingers gemakkelijk op de pinnen glijden voordat de elektrische verbinding is verbroken, wat een schok veroorzaakt. Bijten in elektrische snoeren en het steken van voorwerpen in stopcontacten zijn de belangrijkste oorzaken van schokken bij jonge kinderen. Kleine handjes zijn grijpend en onbeheerde snoeren en stekkers vormen een onweerstaanbaar doelwit. Je kunt niet elk snoer en elke stekker in je huis wegdoen, we hebben tenslotte lampen nodig. Maak bungelende snoeren en pluggen onbereikbaar voor kleine tandjes en vingers met houder afdekkingen met snoer verkorters.

Wat je kunt doen:

– Installeer overspanningsbeveiligers op alle stekkerdozen in huis

– Hang ze indien mogelijk buiten het bereik van jouw kind aan de muur

– Installeer contactdoos afdekkingen en snoer verkorters

– Koppel het apparaat los en schakel de stroom uit

– Installeer deksel en verkorter volgens de instructies van de fabrikant

– Wikkel overtollig snoer om de verkorter, sluit het apparaat aan en dek het stopcontact af

– Installeer snoerbeschermers als het snoer nog toegankelijk is.

Elektrische veiligheidstips voor ouders

Aardlekschakelaars installeren

Aardlekschakelaars in badkamers, keukens en andere plaatsen waar water aanwezig is, beschermen tegen elektrische schokken door het circuit te openen als het extra stroom detecteert die naar een persoon zou kunnen gaan. Ze hebben de elektrocutie met 83 procent verminderd sinds ze voor het eerst werden geïntroduceerd in het begin van de jaren zeventig. Het is dus echt de moeite waard om te bepalen of jouw huis aan de veiligheid op dit gebied voldoet. 

Sluit geen telefoons in de badkamer aan

Tieners en telefoons zijn zelden gescheiden, maar leer je grote kinderen om opladers uit de badkamer te houden. De verleiding om direct onder de douche of in bad naar de telefoon te grijpen is te groot, met soms verwoestende resultaten. Leer je kinderen over elektrische veiligheid in de badkamer en laad je telefoon niet op in de badkamer: kinderen bootsen je gedrag na.

Previous «
Next »