Tapijt reinigen zonder machine

  • Marco
  • januari 11, 2023
  • Comments Off
Tapijt reinigen zonder machine

Wil je je tapijt schoonmaken, maar heb je een hekel aan die grote machines? Volg deze doe-het-zelf-reinigingstips en om te leren hoe je tapijt schoonmaakt zonder een machine te moeten huren.

Stofzuigen en tapijtreinigen staat misschien bovenaan je lijst met minst leuke klusjes, maar beschouw jezelf als een gelukkige. Onze voorouders konden zich nauwelijks een stofzuiger voorstellen en zouden zich hebben verwonderd over stofzuigers die moeiteloos over de vloer glijden en al het vuil opzuigen.

De huidige stofzuigers en tapijtreinigingsmachines hebben een lange weg afgelegd sinds de veegmachines van het begin van de 20e eeuw. Ja, we hebben het geluk dat voor het reinigen van tapijten allerlei opties zijn. De tapijtreinigingsmachines van vandaag zijn gemakkelijk toegankelijk en veel minder onhandig, en professionele tapijtreinigingsbedrijven hebben het proces tot een wetenschap gemaakt. Maar er kunnen gevallen zijn waarin je helemaal geen gebruik wil maken van een machine. Misschien moet je je tapijt meteen schoonmaken, wat geld besparen of gewoon eens proberen of je het zelf kunt doen. Tapijtreiniging vereist geduld en een oplettende techniek.

De basisregels voor het reinigen van tapijt zonder machine zijn:

– Gebruik reinigingsmiddelen of zeep juist uiterst spaarzaam

– Spoel de eventuele oplossing die tijdens het reinigingsproces is gebruikt weg

– Zorg ervoor dat het tapijt voldoende is gedroogd. Vocht kan leiden tot schimmel- of meeldauw problemen of een beschadigde ondervloer.

Tapijtreiniging zonder machine

Vlek reiniging van tapijten zonder machine

Voor kleine tapijt vlekken raden we een eenvoudige doe-het-zelf methode aan. Vul een spuitfles met 1/4 kopje witte azijn, een eetlepel afwasmiddel en water. Spuit de vlek royaal en dep het vervolgens consequent met een schone handdoek totdat de vlek is verwijderd. Wanneer je een tapijt reinigingsoplossing of zeep gebruikt, moet je deze lichtjes afspoelen met schoon water om eventueel achtergebleven zeepsop te verwijderen, en daarna grondig laten drogen.

Houd deze tips in gedachten:

  • Het is belangrijk om vlekken te behandelen zodra ze zich voordoen of wanneer je verkleuring begint op te merken. 
  • Test altijd schoonmaakproducten en -oplossingen, zelfgemaakt of gekocht, om er zeker van te zijn dat jouw tapijt kleurvast blijft. Doe de test op een klein, onopvallend stukje van het tapijt en laat het drogen 
  • Terwijl je die plekken schoonmaakt, kom je misschien in de verleiding om deze hard erin te wrijven, niet doen. Licht opwrijven is beter dan zwaar wrijven. Als je namelijk over een vlek wrijft, kan deze zich verspreiden of dieper in de tapijtvezels of stof trekken. Dit maakt het verwijderen van de vlek moeilijker. In plaats daarvan moet je een vlek deppen met een papieren handdoek of een washandje. Dit zal alle resterende vloeistof opnemen in plaats van het dieper in de stof te schrobben.

Het reinigen van je tapijt zonder een machine is een tijdrovend proces. Reserveer dan ook voldoende tijd (meer dan je denkt nodig te hebben) om het voor elkaar te krijgen. Begin met het strooien van zuiveringszout over het tapijt en stofzuig grondig om los vuil te verwijderen. (Het zuiveringszout werkt ook om geuren te verwijderen.)

Tapijt schoonmaken zonder machine

Voeg twee druppels tapijtshampoo en warm water toe aan een schone spuitfles. Spuit het mengsel over het tapijt en zorg ervoor dat de vezels niet verzadigd raken. Borstel over het tapijt met een tapijtborstel om vastzittend vuil te verwijderen. Dep het gebied met droge handdoeken om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. Vul vervolgens een schone spuitfles met vers water en spuit hetzelfde gebied in. Gebruik een andere set droge handdoeken om het resterende vocht te verwijderen. Rond de reiniging af door met een tapijtborstel over het tapijt te gaan. 

Lees ook: Handige tips voor bank reinigen

Previous «
Next »