Enkele tips om zelf meubels te maken

  • Woon
  • september 8, 2020
  • Comments Off
zelf meubelen maken

De meesten van ons zijn sinds maart vaker thuis, waardoor we allerlei klusjes in en rond het huis gaan doen, niet zo gek want die blijven vaak liggen en nu we er minder goed op uit kunnen is dit een goed tijdverdrijf. Ondertussen zullen de tuin en het huis er dan ook prima bij liggen en misschien wordt het daarom wel tijd voor een nieuwe uitdaging: zelf meubels maken. Niet altijd even makkelijk, maar als je onderstaande tips volgt, zul je zien dat iederen dit kan.

Ga voorbereid te werk

Het allerbelangrijkste is dat je een goed beeld hebt van wat je wil en hoe de uitstraling van het meubel moet zijn. Een wandkast van osb plaat ziet er totaal anders uit dan een van eiken hout en zorgt voor een andere sfeer in de kamer. Zorg dus dat je een duidelijk beeld hebt van de mogelijkheden en ga dan bedenken wat het beste past bij jou interieur.

Bepaal wat je allemaal nodig hebt

Het is verstandig om al van tevoren te bepalen wat je allemaal nodig hebt. Natuurlijk heb je meer nodig dan alleen wat hout. Zo is het praktisch om een bouwtekening te zoeken op internet, of er zelf een te maken. Met een tekening heb je overzicht en zie je wat je allemaal nodig hebt. Als je dan eenmaal begint met bouwen, kun je je daar op focussen en niet op de materialen die missen of nog noig zijn.

Oefen op oud hout

Apparaten als een schaafmachine, cirkelzaag, decoupeerzaag of deuvels, zijn wel gereedschappen waar je mee moet kunnen werken. Heb je het werken hiermee nog niet helemaal onder de knie, oefen dan eerst wat met oud hout. Ga pas beginnen met je meubel als je geoefend hebt, want dat kan je heel wat duur hout besparen. Heb je helemaal geen ervaring, dan is een cursus houtbewerking misschien iets voor jou.

Maak een prijsberekening

Veel mensen denken dat zelfgemaakte meubels ook goedkoper zijn dan meubels die kant-en-klaar gekocht zijn. Dat is echter niet waar: het is meestal voordeliger om je meubels te kopen. Maar het is wel veel gaver én origineel als je zelf je meubels maakt. Bovendien is het voor de handige doe-het-zelver een mooie uitdaging. Maak van tevoren een berekening hoe duur de materialen zijn, zodat je weet hoe duur je nieuwe meubel gaat worden.

Het zelf maken van meubels hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Er zijn heel veel plannen te vinden, voor elke moeilijkheidsgraad. Zo kun je beginnen met eenvoudige krukjes of bijvoorbeeld tuinmeubels, om te eindigen bij prachtig ingewikkeld houtwerk met interessante verbindingen en bewerkingen.

Previous «
Next »