• Homepage
  • >
  • Wonen
  • >
  • Gebruik je smartphone als afstandsbediening van je woning

Gebruik je smartphone als afstandsbediening van je woning

  • Woon
  • juni 19, 2018
  • Comments Off

Er was een tijd dat het slimste onderdeel van een mobiele telefoon de ringtone van Nokia was. Met de introductie van smartphones ruim tien jaar geleden, is er een nieuw tijdperk ontstaan van mobiele zakcomputers die jouw steun en toeverlaat zijn. Dat geldt ook voor een smart home. De smartphone en smart home lijken niet alleen in naam op elkaar, ze vullen elkaar ook perfect aan. Je kunt binnen een smart home alle apparaten bedienen met je eigen smartphone, zelfs wanneer je niet thuis bent!

Een smartphone koppelen aan een smart home

Het is eigenlijk heel eenvoudig om een smart home te koppelen aan je eigen smartphone. Je moet allereerst beschikken over kastje dat als centraal middelpunt fungeert voor de slimme apparaten, denk bijvoorbeeld aan de populaire Somfy TaHoma box. Je kunt dit kastje vervolgens registreren op je eigen smartphone, dit werkt met zowel Android als Apple toestellen. Er is voor beide systemen een speciale app beschikbaar die de smartphone omtovert tot universele afstandsbediening voor slimme apparaten.

Waarom gebruik maken van een centrale router?

Wanneer je van plan bent om meerdere smart home toepassingen in huis te plaatsen, is het niet echt handig om voor ieder apparaat weer een nieuwe app te installeren. Ook kun je dan de apparaten niet met elkaar laten communiceren. Dan zal jouw smart home niet echt heel snugger worden. De centrale router wordt gekoppeld aan een centrale app die je meerdere apparaten van verschillende merken aan elkaar laat koppelen. De voordelen van smart home apparaten koppelen kun je verderop lezen.

Voorbeelden van slimme apparaten

We hebben nu dus een slimme box die je kunt bereiken via de slimme telefoon. Nu hebben we nog wat slimme apparaten nodig om taken in huis over te nemen én beter te maken. Dit zijn de populairste slimme apparaten op dit moment:

  • Verlichting: Spelen met dimmers en kleuren is een nieuwe hobby geworden in smart home woningen. Eerst wordt er uitvoerig gespeeld met alle mogelijke instellingen, wanneer de verrassing er toch een beetje vanaf is komt de ware natuur van slimme lampen naar boven drijven. Smart home verlichting kan met een lichtsensor ook automatisch gaan branden wanneer het buiten donker wordt, het is ook mogelijk om bij het televisie kijken een ander lichtschema in te stellen.
  • Luidsprekers: De nieuwe generatie luidsprekers maken niet alleen geluid, met slimme assistenten zoals Alexa van Amazon kun je ook tegen de speakers praten. Zeg maar welke artiest of welke stijl je wilt horen. En via de smartphone in de smart home kun je door het hele huis de muziek regelen.
  • Thermostaat: Er is geen slechtere thermometer dan het menselijk lichaam. We kunnen gewoon niet goed bepalen of het lekker warm of toch een beetje fris is. Je zult je verbazen hoe makkelijk een slimme thermostaat werkt. Zelfs wanneer je de woning verlaat kan de thermostaat “zien” dat jouw smartphone in je zak zit en de verwarming vanzelf lager zetten.
  • Airconditioning: Het tegenovergestelde van de verwarming dus, ook een airco kan werken binnen de smart home en de ruimte aangenaam koel maken in de zomer. Je kunt zelf voorkeursinstellingen ontwerpen in de smartphone app, of kies uit een automatisch programma en laat het apparaat zelf voor verkoeling zorgen op het juiste moment.
  • Raamdecoratie: Elektrische gordijnen zijn allang niet zo speciaal meer, je kunt voor een heel betaalbare prijs prachtige elektrische gordijnen aanschaffen. Maar wist je ook dat het mogelijk is gordijnen met de smartphone te bedienen en onderdeel uit te laten maken van een smart home? Zo kun je als het donker wordt de gordijnen laten sluiten en de verlichting aan laten gaan zonder op een knop te drukken.

Koppelingen maken in de smart home

De ware kracht van de smart home openbaart zich wanneer je slimme apparaten met elkaar koppelt. Het mooiste is dat je hiervoor geen dure, universele afstandsbediening hoeft aan te schaffen, want dit slimme apparaat heb je waarschijnlijk op dit moment in je zak zitten. Of je leest er deze pagina op! Met een smartphone ben je overigens niet beperkt tot de voordeur van slimme woning. Je kunt overal waar je beschikt over internet, dus ook via het mobiele datanetwerk, jouw smart home bedienen. Zo kun je vanaf het werk de thermostaat even wat hoger zetten, of via een beveiligingscamera bekijken of de kinderen weer thuis zijn. Dit soort functies zullen de komende jaren alleen maar talrijker worden. Daarbij bepaal je zelf precies welke functies je wel of juist niet wilt gebruiken. Let er wel op dat jouw slimme apparaten dezelfde taal spreken, gelukkig zijn er volop fabrikanten die je laten communiceren met andere merken in jouw smart home.

Geïnspireerd door de producten op https://shop.somfy.be/  

Previous «
Next »