Onderhoud van je teakhouten tuinset

  • Woon
  • juni 13, 2018
  • Comments Off

Teakhout wordt nog mooier, als je er zorg aan besteed

Teakhouten tuinmeubelen zijn een sierrad voor je tuin. Deze super duurzame meubelen geven je tuin meer cachet. Door goed en geregeld onderhoud van je teakhouten tuinset, heb je er veel langer plezier van. Maar ja, hoe kan je dit het beste aanpakken?

Onbehandeld of behandeld teakhout?

Het al dan niet hebben ondergaan van een greywash bepaalt of teakhout is behandeld of niet. Nu is het zo dat de greywash na een aantal jaren verdwijnt. Je kunt er voor kiezen om dat zo te laten, maar je kunt er ook wat aan doen. Als je teakhout niet behandelt, krijgt het na verloop van tijd onder invloed van zuurstof en zonlicht een grijzige kleur. Voor de levensduur van je tuinmeubelen maakt dit niets uit. Het is gewoon een kwestie van smaak of je je meubelen grijs laat worden of niet.

Opbergen of buiten laten staan

Het beste is natuurlijk om je teakhouten tuinmeubel binnen te zetten. Helaas heeft niet iedereen hier de ruimte voor. Open en bloot buiten laten staan is ook een optie, al kan plaatsing onder een afdakje geen kwaad. Leg geen zeil of hoes over de meubelen. Je loopt het risico op vochtvlekken die moeilijk zijn te verwijderen. Teakhout moet namelijk kunnen ademen.

onderhoud van je teakhouten tuinset

Teakhouten tuinset onderhouden

Als je van je tuinmeubelen wil blijven genieten, is het verstandig om aan het begin en het einde van het buitenseizoen je tuinset grondig te reinigen. Het behandelen van je teakhouten tuinset is met de Teak Cleaner van Golden Care ECOsafe (dus geen chemische ingrediënten) een fluitje van een cent. Dit gaat het best als volgt:
– maak je tuinset goed nat, zodat de poriën van het hout open gaan staan.
– gebruik Teak Cleaner van Golden Care ECOsafe maar ook een lauwwarme mix van water en een koffiekopje met keukenzout, soda of groene zeep voldoet uitstekend.
– schrob met een zachte borstel of spons het hout in de richting van de houtnerf. Bij hardnekkige vlekken is soms een teakreiniger nodig.
– spoel het daarna goed af met de tuinslang of een emmer water (zonder toevoegingen dus). Gebruik geen hoge drukspuit, want dan beschadig je het hout.
– droog daarna het hout met een zachte doek.

Behandelen van je teakhouten tuinset

Strikt genomen is bovenstaande behandeling voldoende. Maar als je de originele kleur van teak wil behouden, is een jaarlijkse nabehandeling met teakolie of teaksealer noodzakelijk. Het ideale onderhoud van je teakhouten tuinset gaat als volgt:
-je begint uiteraard met een schoongemaakte set teakhouten tuinmeubelen.
– zorg er voor dat het hout goed droog is. Laat de meubelen tenminste 24 uur drogen na schoonmaken. De beste dag voor de nabehandeling is droog en zonnig. Nooit oliën op een natte of vochtige dag.
– breng de teakolie met een droge, pluis-vrije doek aan op het hout en laat het 10 minuten drogen. Tijdens het drogen kun je natuurlijk ook even checken of alle schroeven nog goed vast zitten. Dit voorkomt ongelukken. Met van Apple Bee’s Kleur hersteller geef je je teakhouten meubelen hun oorspronkelijke kleur weer terug.
– droog het hout met een droge doek.

Ziezo, klaar!

Het teakhouten tuinset onderhouden zit er weer op. Laat nu de zomer met zijn zomerfeesten en barbecues maar komen. Je bent er helemaal klaar voor.

Previous «
Next »