• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Goede zorg voor je tuinmeubelen door regelmatig onderhoud

Goede zorg voor je tuinmeubelen door regelmatig onderhoud

  • Woon
  • november 22, 2017
  • Comments Off

Om er voor te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt genieten van je prachtige tuinmeubilair is het verstandig ze zo nu en dan te voorzien van een fijne onderhoudsbeurt. Hiermee houdt je ze niet alleen schoon, wat voor het aangezicht en het gebruik ervan erg mooi is, maar ook verleng je de levensduur van je tuinset. Zoals bij het meeste meubilair het geval is verschijnen ook tuinmeubelen in diverse materialen. Ieder materiaal vergt zijn eigen manier van onderhoud. Hieronder geven we je graag een aantal tips voor het reinigen van de meest voorkomende materialen. Op deze manier zorg je voor een net en goed onderhouden tuinset, of deze nu van hout, metaal of kunststof gemaakt is.

Kunststof tuinsets reinigen

Veel van het tuinmeubilair dat tegenwoordig te koop is, is vervaardigd uit een zeer stevige en stabiele kunststof. Het heeft als grote voordelen dat het goed tegen een stootje kan en tamelijk eenvoudig in het onderhoud is. Toch is het goed om het regelmatig even onder handen te nemen. Het reinigen van kunststof tuinmeubelen kun je doen met een heet of warm sopje, dat je even op het materiaal laat inweken. Na een paar minuten kun je met een borstel, doek of spons het vuil wegvegend. Spoel het vervolgens met water na, zodat eventuele achtergebleven restjes sop volledig worden verwijderd. Het gebruik van een hogedrukreiniger om je kunststof meubels te reinigen is af te raden, omdat het scheurtjes in het materiaal kan veroorzaken. Wanneer je tijdens de zomer je tuinset even niet gebruikt, is het handig om hem met een beschermhoes af te dekken. In de winter kun je je kunststof tuinset het beste binnen opslaan, bijvoorbeeld in je schuur.

Metalen en aluminium tuinmeubels schoonmaken

Het reinigen van metalen en aluminium tuinmeubels is eigenlijk heel eenvoudig, zeker wanneer je het regelmatig bijhoudt. Poets de meubels eenvoudig op met een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek of spons. Let er wel goed op je een reinigingsmiddel gebruikt dat niet krast. Ook voor metalen en aluminium tuinmeubilair geldt dat het schoonmaken met een hogedrukreiniger echt af te raden is, omdat de coating hierdoor kan beschadigen en loslaten.

Je houten tuinmeubels uitstekend onderhouden

Het onderhoud van houten tuinsets is misschien wel het meest intensief van alle soorten tuinmeubels. Dit komt doordat hout door de beĆÆnvloeding van de elementen snel verweert. Het krijgt dan na een tijdje een doffe en grijze kleur. Voor het aangezicht is het natuurlijk het mooiste om de natuurlijke kleur van het hout weer terug te laten komen en daarom is het goed om je houten tuinset ten minste twee keer in het jaar flink onder handen te nemen. Als we het hebben over flink, sta je misschien al haast met de hogedrukreiniger in de handen, maar wacht nog even voordat je aan de slag gaat. Inderdaad is het zo dat veel mensen hun houten tuinmeubels met de hogedrukspuit schoonmaken en er dan snel resultaat te zien is. Het hout wordt hierdoor echter wel aangetast. Veel beter is het daarom om je houten meubels met een borstel schoon te schrobben en vervolgens een flinke laag tuinmeubelolie aan te brengen. Na ongeveer een kwartier hoef je de meubels alleen nog even met een droge doek af te nemen en klaar ben je!

Previous «
Next »