• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Het onderhoud van je tuinmeubelen: een handig stappenplan

Het onderhoud van je tuinmeubelen: een handig stappenplan

  • Woon
  • november 11, 2019
  • Comments Off
tuinmeubelen onderhouden

Een fraaie set tuinmeubelen in de tuin hebben staan is natuurlijk prachtig. Maar meubilair van hout vereist wel periodiek onderhoud, zodat de meubels mooi blijven. Of jouw tuinmeubels nu van standaard hout of hardhout zijn gemaakt: het weer heeft invloed op de staat van tuinbanken, tuinstoelen en tafels. Maar op welke manier kun je tuinmeubilair van hout in een goede staat houden? Met onderstaand stappenplan om jouw meubels met Cetabever te schilderen is dat een fluitje van een cent. En heb je het hele jaar door meubels in de tuin staan die er goed uitzien!

Maak het tuinmeubilair eerst goed schoon

Voordat je begint met het aanbrengen van een goed dichtende beschermlaag is het van belang om de tuinmeubels goed schoon te maken. Dit kun je het beste doen met een borstel met zachte haren. Een staalborstel is bij hardhout uit den boze, want deze tast het hout aan. Als de tuinbank, tuinstoelen of tuintafel droog en niet erg smerig zijn, kun je borstelen zonder extra middel. Maar nog beter is het om een sopje of speciaal schoonmaakmiddel voor hout te gebruiken om alle vuil en vet grondig te verwijderen. Zorg ervoor dat de meubels na het schoonmaken goed kunne opdrogen. Laat ze daarvoor minimaal een dag drogen!

Licht opschuren van het materiaal

Nadat de tuinstoel, bank en/of tuintafel goed schoon is, schuur je het hardhouten oppervlakte op met schuurpapier met een grove korrel. Zorg dat je na het schuren het hout goed ontstoft met een (vochtige) doek. Wanneer het houtoppervlak goed glad is en is opgedroogd, kun je naar de volgende stap gaan.

Het uitkiezen van een goede verf, olie, lak of beits

Belangrijk is om een weloverwogen keuze te maken voor het soort dekmiddel van Cetabever dat je wilt gebruiken. Elk soort verfmiddel van Cetabever heeft zijn eigen specifieke voordelen en kenmerken. Verf heeft als grote voordeel dat je relatief voordelig uit bent en keuze hebt uit een eindeloos palet aan kleuren. De laatste jaren wordt ook olie steeds populairder als dekmiddel voor houten tuinmeubels. Olie trekt diep in het hout en zorgt er zo voor dat het materiaal goed beschermd wordt tegen weersinvloeden. De beste bescherming tegen allerlei weersoorten biedt echter lak. Lak heeft een dikke beschermingslaag, maar een nadeel is wel dat lak niet goed lokaal bij te werken is bij schade. Ten slotte kun je kiezen voor beits. Dit is verkrijgbaar in meerdere kleuren en biedt eveneens een goede bescherming van jouw tuinmeubels.

Previous «
Next »