Hoe creëer je rust in de slaapkamer?

  • Woon
  • september 13, 2016
  • Comments Off

Rust in de slaapkamer: hoe doe je het?

Een slaapkamer is, op enkele gevallen na, vooral bedoeld om een oase van rust te zijn. Logisch ook gezien dit de ruimte is waar je slaapt en de batterijen op kunt laden voor er de volgende dag weer tegenaan te gaan. Rust die overigens niet te onderschatten valt: studie na studie heeft al uitgewezen dat een gebrek aan rust niet alleen meer stress veroorzaakt maar ook een desastreus effect op onze gezondheid heeft in het algemeen. Een hoge bloeddruk, hartklachten, hoofdpijn en ga zo maar door: stuk voor stuk gevolgen van een gebrek aan rust. Het is dan ook wel zo handig de slaapkamer zo in te richten dat de rust automatisch over je heen komt. Maar hoe doe je dat?

rust-in-de-slaapkamer

Het begint al bij verlichting

Niets is zo slecht voor je lichaam in rustmodus te krijgen dan een fel licht in de slaapkamer. Ons licham associeert licht met dag en dus met activiteit. Een te fel licht voor het slapengaan kan uw dan ook wakkerder maken dan eigenlijk de bedoeling is. Opteer daarom altijd voor een sfeervol licht dat bij voorkeur gedimd kan worden. Een goede leeslamp kan hier zeker en vast een leuk idee zijn.

De kleuren spelen ook mee

Ook het kleurgebruik in de slaapkamer is van groot belang. Felle, lichte kleuren hebben in de regel een negatief effect op je rust en geven een chaotische, onrustige sfeer. Opteer hier liever voor een natuurlijk aanvoelend kleurenschema met bijvoorbeeld aardekleuren. Geen fan van aardekleuren? Ook de pastelvarianten en metallic kleuren zijn een goede keuze.

Prints en prenten

Een mooi beeld aan de muur kan heel wat uitmaken qua sfeer in de kamer. Opteer hier voor bijvoorbeeld een klassieke zwart-wit foto van een serene omgeving of een stilleven. Vermijd zeker en vast wel prints en prenten die te druk zijn of een drukke scéne uitbeelden. Veel mensen hangen graag een levensgrote foto op van bijvoorbeeld de skyline van New York. Trap niet in deze val: een grootstad is een synoniem van drukte en dat kan onderbewust zeker en vast doorwerken. Opteer liever voor een echte oase van rust.

Het beddengoed en de gordijnen

Kies voor comfortabel beddengoed en let ook hier op de prints en kleuren. Satijn en katoen doen het altijd goed en sobere, niet te felle kleuren met rustige prints zijn aan te raden voor een optimale nachtrust. Ook de matras zelf speelt hier mee. Een te harde matras kan de nachtrust teniet doen en een te zachte is dan ook weer niet goed. Qua bed draait het eigenlijk voornamelijk om een zoektocht waarin jij je prettig voelt.

Zorg voor evenwicht

Zorg voornamelijk voor meubilair in de slaapkamer dat op elkaar is afgestemd. Het heeft geen zin diverse stijlen dooreen te gooien want dan heb je enkel een warboel dat ook chaotisch zal werken. Alles dient goed bijeen te passen en over te vloeien in elkaar voor een optimale rustbeleving. Denk misschien ook eens na over een plant of dergelijke zaken.

Previous «
Next »