Industrieel interieur

  • Woon
  • september 13, 2016
  • Comments Off

We kennen verschillende woontrends in Nederland, maar een van de populairste van het moment is toch wel de industriële inrichting. Het is een relatief nieuwe interieur stijl die steeds meer in trek raakt bij mensen die echt is wat anders willen. De indruk wordt vaak gewekt dat een industrieel interieur niet gezellig zou zijn maar dit is absoluut niet zo, smaken verschillend uiteraard maar een industrieel interieur kan erg warm en gezellig zijn.

Materialen bij een industrieel interieur

Als je aan een industriële inrichting denkt moet je denken aan grote archetypische vormen die zo uit een oude fabriek zou kunnen komen. Veel gebruikte materialen zijn hout en metaal. Het liefst met een wat oudere look voor die echte authentieke look. Donker hout werkt hier bijzonder goed voor en het mag best een geleefd laagje hebben. Een ander veel gebruikt materiaal is ijzer, dit kan rangeren van geborsteld aluminium tot donker, ouderwets, gegoten ijzer. Vooral de combinatie van hout en metaal doen het bijzonder goed in een industriële inrichting. Voor de meest authentieke look is het belangrijk dat je interieur er best een beetje geleefd uit mag zien, metaal kan dus prima wat roest of patina hebben en houten meubels mogen best wat beschadigingen of afgebladderde verf nemen.

industrieel-interieur

Foto: https://nl.pinterest.com/pin/263460646930648516/

Kleuren

De meest populaire kleuren in een industrieel interieur zijn wat donkerdere, matte en vlakke kleuren. Denk hierbij aan veel grijstinten, atraciet, roodtinten, groentinten etc. De herkomst van deze kleuren komt van machines uit oude fabrieken. De veelal gegoten metalen apparaten kregen vaak een simpel kleurtje mee die ze zo typeerde. Een andere veel gebruikte kleur in een industriële inrichting is de ‘roest’ kleur. Je kan roest verf kopen en daarmee meubels voorzien van die typische donkerrode kleur. Om het een echt en natuurlijk effect te geven kan je het hier en daar wat dikker aanbrengen of bijvoorbeeld deppen. Je kan deze verf gebruiken op de muur en op meubels.

Modern of traditioneel industrieel?

Ook de industriële woontrend kent een moderne en traditionele look. De traditionele die we eigenlijk net al beschreven hadden typeert zich door oud hout en donker metaal maar er is ook een moderne stroming gaande. Deze moderne industriële inrichting richt zich ook weer op de industrie maar met een strakkere en lichtere afwerking. Wat betreft materialen moet je hierbij denken aan veel aluminium, geborsteld of onbehandeld. De kleuren zijn over het algemeen lichter en hier en daar is er een knipoog naar het verleden toegevoegd, maar de nadruk blijft op een modern interieur liggen.

Inspiratie

Om inspiratie op te doen wat betreft een industrieel interieur kan je het beste lekker gaan surfen op het internet en zoeken naar leuke foto’s van vroeger. Het beste hiervoor zijn vaak oude foto’s uit Amerikaanse fabrieken. Amerikanen hadden altijd de neiging alles net iets groter en ornater te maken met een zeer typische look, daardoor is het net iets makkelijk om er inspiratie uit te halen.

foto uitgelichte afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/403424079104418213/

Previous «
Next »