Verlichting in grote ruimtes

  • Woon
  • oktober 6, 2017
  • Comments Off

Verlichting: het is ongetwijfeld een van de belangrijkste onderdelen van elke woning of pand en het aanbod aan verschillende soorten verlichting is dan ook groot. Van staande lampen voor een gezellige, warme sfeer tot industriële verlichting die puur functioneel is, de mogelijkheden zijn oneindig.

Ook de oppervlakte van de ruimte speelt echter een grote rol bij het soort verlichting dat je best kiest. Zo zal het effect van verlichting in een loft helemaal anders zijn dan in een kleine slaapkamer. Welke verlichting je best kiest voor grote ruimtes en op welke manieren je nog meer licht in de kamer kan krijgen, zijn beide vragen die een antwoord behoeven.

Grote ruimtes optimaal verlichten

Het beste halen uit verlichting in grote ruimte begint bij zoeken naar manieren om natuurlijke verlichting in de ruimte te halen. Hoe minder moeite je moet doen, hoe beter, en waarom dan ook geen gebruik maken van natuurlijke verlichting? Op die manier moet je niet enkel minder geld uitbesteden aan luchters, lampen en spots, maar is de kamer ook gewoon veel aangenamer om in te vertoeven. Niets gaat boven natuurlijk zonlicht als je een gezellige, huiselijke sfeer wil creëren.

Naast beroep doen op natuurlijke verlichting is het natuurlijk ook mogelijk om op andere manieren wat meer leven in de brouwerij te brengen. Als de ruimte om één of andere reden bijvoorbeeld niet beschikt over grote ramen – waardoor natuurlijk licht veel gemakkelijker binnen kan komen – dan is het een kwestie van de juiste binnenverlichting te kiezen. Ga in een klassieke ruimte voor grote luchters met verschillende lampjes, zodat elke hoek van de ruimte verlicht is. Is de inrichtingsstijl van de ruimte eerder modern, dan kies je best voor minder opvallende spots, verspreid over het plafond. Op die manier past de verlichtingbij de ruimte en ben je zeker dat elk deel van de kamer even goed is verlicht.

Creatieve verlichting in een grote ruimte

Verlichting in een loft is ongetwijfeld anders dan verlichting in een klassiek ingerichte woonkamer. Welke verlichting je ook kiest, ga voor lampen die goed bij het interieur passen en precies de lichtsterkte hebben die nodig is. Een te sterk licht zal het immers minder aangenaam maken om in de ruimte te verblijven, terwijl te zwakke verlichting natuurlijk ook weer niet ideaal is. Stem je keuze dus goed af op de afmetingen van de ruimte om er meer uit te halen.

Ook de stijl van de ruimte speelt echter een grote rol. Zo passen strakke, kleine spots niet bepaald goed in een klassieke woonkamer met houten balken en een traditionele houten haard, terwijl je daarmee in een moderne en vaak zelfs landelijke inrichting heel wat mee kan doen. Een klassieke, bombastische luchter met franjes en versieringen past op dezelfde manier niet bij een moderne, strakke woonkamer.

Verlichting in een grote ruimte is een zaak die heel wat aandacht vereist. Zolang je de juiste keuzes maakt en trouw blijft aan de stijl van de ruimte, zal de uitstraling van de ruimte er alleen maar bij baten.

Previous «
Next »