Zo onderhoud je jouw kozijnen optimaal

  • Woon
  • oktober 2, 2017
  • Comments Off

Kozijnen zijn er grofweg in drie soorten: kunststof, aluminium en hout. Elke soort vraagt om zijn eigen behandeling. Daarom is het handig om eens een overzichtje te hebben van wat je vooral wel en wat vooral niet moet doen bij het onderhoud van jouw kozijnen. Geef jouw kozijnen na het lezen van dit artikel daarom de aandacht die ze nodig hebben.

Onderhoud van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn niet alleen voordelig voor de portemonnee. Ook qua onderhoud ben je weinig geld en tijd kwijt. Het is echter wel van belang om zo nu en dan aandacht te besteden aan het onderhoud van je kunststof kozijnen. Om te beginnen, gooi vandaag nog alle schurende en bijtende schoonmaakmiddelen voor je kozijnen in de prullenbak. Deze agressieve middelen zorgen namelijk voor permanente beschadiging van je kozijnen! Gebruik liever een emmertje lauw water en een sponsje om je kozijnen weer te laten glimmen.

Onderhoud van aluminium kozijnen

Het grote voordeel van aluminium kozijnen is dat het geen stof of vuiligheid aantrekt. Hoef ik het dan ook nooit schoon te maken? Helaas, om het half jaar even een grondige schoonmaakbeurt raden wij je toch wel aan. Net als bij kunststof kozijnen is het verstandig om geen buitende schoonmaakmiddelen met een hoge zuurgraad te gebruiken. Ook voor mooie aluminium kozijnen is een sopje en spons meer dan voldoende.

Onderhoud van houten kozijnen

Houten kozijnen zijn meestal niet voordelig. Wanneer je voldoende aandacht aan het onderhoud besteed kan je echter jarenlang genieten van de sfeervolle en natuurlijke hout look. Houdt er bij houten kozijnen rekening mee dat temperatuurwisselingen er voor zorgen dat de kozijnen kunnen krimpen of uitzetten. Hierdoor kan er extra vuil in terecht komen of kunnen er tochtkieren ontstaan. In plaats van het dichten van de kieren met kit, zou je ook eens kunnen kiezen voor compriband. Deze band zet uit nadat het bevestigd is en past zich aan naar de grote van de opening. Tocht en vochtigheid zijn verdelen tijd. En je zit er weer warmpjes bij komende jaren.

Bron afbeelding: https://www.pexels.com/photo/book-stack-books-contemporary-cup-309724/

Previous «
Next »