Hoe onderhoud je jouw tuinoverkapping?

  • Woon
  • mei 26, 2022
  • Comments Off
terrasoverkapping

Als je een tuinoverkapping in de tuin hebt geplaatst, heb je een forse investering gedaan. je wilt natuurlijk dat de tuinoverkapping zo lang mogelijk in de tuin kan blijven staan. Deze levensduur is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is het van belang dat de tuinoverkapping van de juiste materialen is gemaakt. Douglas hout dat is behandeld met douglas beits is een van de betere keuzes. Daarnaast is ook het onderhoud van de overkapping erg belangrijk. Als je de tuinoverkapping goed onderhoud, verhoog je de levensduur zeker met een aantal jaren. In dit blog bericht willen we je graag tips geven hoe je jouw tuinoverkapping goed kan onderhouden.

Het hout van de tuinoverkapping behandelen

Hout is een natuurproduct en kan erg gevoelig zijn. Als het veel in temperatuur wisselt of als het veel regent, kan hout hier erg veel onder lijden. Daarnaast is vocht en UV-straling ook niet goed voor het hout. Als het hout, zoals dat bij een tuinoverkapping het geval is, langdurig bloot wordt gesteld aan deze punten, kan het snel gaan rotten of beschadigen. Natuurlijk wil je dit voorkomen. Hiervoor behandel je het hout met een doorzichtige beits. het beits dringt na het aanbrengen diep door in het hout. Naast deze doorzichtige beits, kun je ook kiezen voor een kleurbeits. Deze zijn vaak in een bruine of zwarte kleur. Hiermee kleur je het hout ook direct, als je de houtkleur liever niet behoudt. 

Schoonmaken van de tuinoverkapping

Het behandelen van het hout van de tuinoverkapping doe je altijd direct bij het plaatsen van de tuinoverkapping. Als er een of meerdere jaren verstreken zijn, hoef je het hout niet nogmaals te behandelen. Wel is het belangrijk dat je onderhoud blijft plegen aan het hout. Dit doe je dan echter wel op een andere manier. Een van de manieren is het schoonmaken van de tuinoverkapping. Dit doe je altijd voordat de zomer begint. Door de winter zijn er namelijk veel winterse invloeden geweest waardoor de tuinoverkapping erg vies geworden kan zijn. Deze maak je vervolgens gemakkelijk schoon met een sopje en water. Gebruik hiervoor altijd een zachte borstel en ga niet met een hogedrukspuit werken. Deze hogedrukspuit kan het hout namelijk beschadigen. 

Ben jij op zoek naar de beste behandeling voor hout? Kijk dan op Wovar.nl. Hier vind je alle verschillende soorten beits die je nodig hebt voor jouw hout!

Groene aanslag op het hout? Verwijder deze!

Wanneer hout een langere tijd buiten staat, kan het voorkomen dat er groene aanslag en algen op gaan huisvesten. Deze groene aanslag wil je natuurlijk zo snel mogelijk van het hout af hebben, aangezien deze het hout aan kunnen tasten. Je kunt hiervoor speciale algenverwijderaar voor halen. Deze zorgt er tevens voor dat ook schimmels en mossen verwijderd worden van het hout. Hoe minder van dit soort aanslag op het hout komt te zitten, hoe langer de levensduur van het hout zal zijn. Zorg er daarom voor dat je het hout tijdig schoonmaakt voordat het te erg wordt!

Andere manieren om je tuinoverkapping te beschermen

Wanneer je een tuinoverkapping hebt ontkom je er natuurlijk niet aan dat deze blootgesteld wordt aan weersinvloeden. Het is echter niet zo dat je helemaal geen actie kunt ondernemen om deze te beschermen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een goede regenpijp aanwezig is, zodat het regenwater zo snel mogelijk van het hout af gaat. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het dak van de overkapping te voorzien van dakbedekking. Hierdoor wordt het hout minder blootgesteld aan verschillende weersinvloeden en zal de levensduur verhoogd worden.

Previous «
Next »