Hoeveel bespaar je nu echt met zonnepanelen?

  • Woon
  • maart 16, 2018
  • Comments Off

Het is lastig om precies in kaart te brengen hoeveel je nu echt bespaart met zonnepanelen. Je bent uiteraard al zeer goed bezig voor het milieu en draagt je steentje bij aan groene stroom, maar hoe zit dat met je portemonnee? Beschik je nu echt over goedkope stroom of is het nog steeds nodig om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier? Zonnepanelen zijn voor veel mensen een enorme uitgave en het is dan ook fijn om te weten waar je het precies voor doet.

Klein rekensommetje

Met behulp van een gemakkelijke rekensom kan jij berekenen hoeveel geld je bespaart met zonnepanelen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat elk paneel ongeveer 243 kWh per jaar opwekt. Het gemiddelde huishouden beschikt over 10 panelen en wekt dus zelf 2430 kWh per jaar op. Een huishouden van vier personen verbruikt ongeveer 3300 kWh per jaar. Zo zie je dat je op bijna 75% van je energierekening kan besparen met de zonnepanelen.

Wat is salderen?

Als je al een tijdje gebruik maakt van zonnepanelen, ben je vast bekend met de term ‘salderen’. Het kan voorkomen dat je meer energie opwekt dan je verbruikt. Op dat moment wordt de opgewekte stroom weer teruggestuurd naar het elektriciteitsnet. Op de jaarlijkse afrekening zal deze stroom vervolgens worden verrekend met de energie die je afgenomen hebt bij je energieleverancier. Hier betaal je dan ook geen belasting of leveringskosten over.

De kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen hangen heel erg af van hoeveel panelen je nodig hebt om je energieverbruik te compenseren. De meeste mensen nemen ongeveer tien panelen. De kosten hiervan bedragen tussen de 5.000 en 10.000 euro. Als particulier of zelfstandig ondernemer kan je in aanmerking komen voor subsidies of BTW-aftrek. Uit onderzoek is gebleken dat je de aanschafkosten in tien jaar kan terugverdienen.

Voordelen voor het milieu

Met behulp van zonnepanelen kan je een steentje bijdragen aan het milieu. Maar waarom is dat eigenlijk? Het is anno 2018 zeer duidelijk geworden dat we niet op dezelfde manier kunnen doorgaan met het uitputten van energiebronnen en het vervuilen van onze wereld. Als we de toekomst van onze kinderen en (achter)kleinkinderen willen verzekeren is het noodzakelijk om belangrijke stappen te zetten. Gebruik maken van zonnepanelen kan de beste eerste stap zijn voor veel gezinnen. Tevens wordt er al jaren gespeculeerd over het jaar waarin de fossiele brandstoffen op zijn. Het is dan ook belangrijk dat we voor die tijd allemaal over zijn op duurzamere energiebronnen.

Het onderhoud van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk. In principe hoef je ze niet schoon te maken. Enkel als je woont in een stoffige omgeving is het belangrijk om de panelen af en toe schoon te maken met wat water. In dat geval is een emmertje met water voldoende om het stof te verwijderen. Schrobben op het dak is dan ook niet nodig.  

 

Previous «
Next »