De juiste plantenbak voor buiten gebruik.

  • Woon
  • augustus 24, 2017
  • Comments Off

De juiste plantenbak voor buiten gebruik

Met een plantenbak fleurt de tuin of het terras snel op. Het grote voordeel van plantenbakken is de flexibiliteit, men zet ze waar men maar wilt. Ook is het gemakkelijker om elke plant hun eigen grond en mestsoorten te kunnen geven. Of men nu een balkon, danktuin, terras of oprit wilt opfleuren, voor de plantenbak buiten bestaan nogal wat verschillende soorten en materialen. Door onderstaande uitleg wordt direct duidelijk dat niet iedere bak direct een goede plantenbak voor buiten is.

Soorten buiten plantenbakken

Er zijn vele soorten en maten plantenbakken te vinden. Zo zijn er de moderne bakken met strakke lijnen voor een meer formele tuin, maar ook klassieke of zelfs geïmproviseerde plantenbakken te vinden. Bij het laatste wordt gedacht aan een laars, wc pot of bijvoorbeeld een ouderwetse klom.
Daarnaast zijn er ook nog de zogenaamde hangbakken te vinden of de bak die in een houder staat voor bijvoorbeeld de vensterbank of op het balkon.
Welke buitenbak u ook zou kiezen, er bestaat een enorm verschil in materialen. Niet elke bak is automatisch een bak die buiten kan staan. Er dient rekening te worden gehouden met verschillende factoren.

plantenbak

Materialen geschikt voor de plantenbak buiten

De plantenbak voor buiten is een bak die gemaakt moet zijn van een stevig, vorstbestendig materiaal. Het mag ook, liever niet, te snel roesten. Voorbeelden van materialen die geschikt zijn om buiten te blijven zijn bijvoorbeeld:

Cement of beton
Cement en beton zijn robuust en stevig. Steeds vaker worden er speciale cementen of betonnen bloembakken buiten gevonden. Ze zijn er in verschillende kleuren en vormen en passen eigenlijk in elke tuin. Onderhoudsvrij maar soms wel erg zwaar en niet gemakkelijk te verplaatsen.

Hout
Houten plantenbakken zijn over het algemeen enorm sterk. Wel dient men erop te letten dat de binnenzijde bekleed is uit kunststof omdat het hout altijd blijft werken en altijd vocht blijft vasthouden. Dit is niet altijd wenselijk en daarnaast zorgt het ervoor dat het hout zo lang mogelijk mooi blijft.

Metalen plantenbak
De metalen plantenbak kan in principe het hele jaar door buiten blijven staan. Let er wel op dat de duurzaamheid minder wordt omdat sommige metalen bakken roestgevoelig zijn. Ze hebben wel vaak een moderne uitstraling. In de zomer is extra water geven wel nodig, tenslotte wordt metaal snel heet.

Welke plantenbak liever niet voor buiten?

Sommige bakken zijn minder geschikt om het gehele jaar door buiten te staan. Vooral in de winter zien wij vaak problemen met de verschillende plantenbakken. Breuken en scheuren zijn de meest voorkomende problemen.

Terracotta/aardewerk
Terracotta of aardewerk kunnen in principe voor buiten dienen, echter dient men er rekening mee te houden dat de ongeglazuurde bakken snel water verdampen. In de zomermaanden betekent dit dus extra water geven. In de winter bestaat er een kans, bij hoge vrieskoude, dat de potten stuk kunnen vriezen. Indien men ze op een vorstvrije plaats zet, zijn ze echter een goede keuze tijdens de rest van het jaar.

Kunststof
Kunststof is over het algemeen licht en duurzaam en kan de natuurstenen bak vaak goedkoop vervangen. Echter, het materiaal is niet zo weerbestendig in de winter. Het kunststof wordt hard en breekt snel.

Glasvezel
Glasvezel is over het algemeen licht en staat in elke tuin mooi. Meestal zijn ze ook niet te hoog geprijsd. Ze zijn vorstbestendig alhoewel het materiaal, net als bij de kunststof plantenbakken, nogal snel broos wordt.

Tot slot

Er zijn dus verschillende mogelijkheden voor uw tuin, balkon of terras. Natuurlijk zijn er nog wat factoren, naast het uiterlijk, waarop u uw buitenbak dient te kiezen. Let erop dat het gewicht voldoende is, zodat deze niet om wordt geblazen. Wilt u de bak zomer en winter buiten laten staan? Zorg er dan voor dat u op de eigenschappen let zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Gaat u dus buiten plantenbakken vullen en wilt u daar het hele jaar door van gaan genieten? Hou dan de bovenstaande tips in de gaten.

Previous «
Next »