• Homepage
 • >
 • Wonen
 • >
 • Kleuren combineren: hoe kies je de juiste kleurcombinatie?

Kleuren combineren: hoe kies je de juiste kleurcombinatie?

 • Woon
 • januari 8, 2018
 • Comments Off

Kleuren combineren: het is iets waar elke doe-het-zelver mee geconfronteerd wordt bij het verbouwen van de woning, en het is allesbehalve een eenvoudige zaak. Er bestaan immers zo vele kleuren, en de juiste combinaties kiezen is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Toch bestaan er een aantal regeltjes en tips die je kunnen helpen de juiste tinten met elkaar te combineren!

Welke kleuren moeten de muren hebben als je plafond licht is? Mag je dezelfde kleuren gebruiken in één ruimte, of wissel je best wat af? Deze en nog veel meer vragen kunnen in geen tijd een antwoord krijgen als je rekening houdt met een aantal factoren. Wat volgt is een lijstje met tips om de perfecte kleurcombinaties te kiezen!

Kleuren combineren: 4 tips

 1. Volg je gevoel

Het klinkt cliché, maar kleuren combineren is eigenlijk gewoon een kwestie van kiezen wat je mooi vindt. Smaken verschillen natuurlijk enorm, en dat maakt het ook moeilijk om te bepalen welke tinten nu bij elkaar passen, en welke niet. Als je afgaat op je gevoel, dan kan je doorgaans niet veel mis doen!

 1. Gebruik aanvullende kleuren

Als je dan toch wil kunnen vasthouden aan een regeltje, zorg er dan voor dat je niet al te veel gelijkaardige kleuren combineert. Als de ene muur azuurblauw is, dan is het misschien geen goed idee om ook alle andere muren, het meubilair én het plafond in hetzelfde soort blauw te schilderen!

Ga voor een kleur die in hetzelfde palet past, maar wel wat afwisseling creëert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lichtgroen, dat tot hetzelfde kleurenpalet behoort. Of je kan je baseren op één en dezelfde kleur, maar dan wel in lichtere of donkerdere tinten. Zo creëer je een harmonisch geheel zonder dat het saai wordt!

 1. Creëer contrast waar het kan

Ben je een experimentele ziel die toch een echt opvallend interieur wil creëren? Dan kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om contrasterende kleuren te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld de ene muur in het blauw schilderen, een andere in het groen en nog een andere in het geel. Voor velen mag dat misschien een vreemde combinatie klinken, als je voor de juiste decoratie en meubilair kiest kan je op die manier een prachtige ruimte creëren met een moderne look!

 1. Ga voor accentjes

Wil je dan toch de kamer in éénzelfde kleur schilderen, zorg er dan wel voor dat er ook accenten aanwezig zijn in een andere tint. Zo kan je bijvoorbeeld, als je alle muren en het plafond in het oranje hebt geschilderd, kiezen voor decoratie en meubilair in lichtgeel. Op die manier is de basiskleur niet te overweldigend en wordt de ruimte alsnog gezellig en stijlvol!

 

Previous «
Next »